Evropská komise chce zrychlit výplaty peněz z bank v úpadku

12.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Peníze, které mají lidé v Evropské unii v bance v úpadku, by měly být vyplaceny maximálně do sedmi dnů. Navrhla to dnes Evropská komise. Vklady budou kryty do 100.000 eur za každý účet (zhruba 2,5 milionu Kč). Návrhy dnes dal Brusel na stůl v rámci snahy vrátit investorům důvěru ve finanční trh, kterým tvrdě otřásla finanční a hospodářská krize.

Do sedmi dnů by nově lidem měly být podle návrhů komise vyplaceny peníze v případě potíží banky. Nyní musí lidé čekat týdny či spíš měsíce.

V Česku kvůli předchozí dohodě v EU na zlepšení ochrany klientů finančních institucí bude od příštího roku platit zákon, který zvyšuje limit pojištění bankovních vkladů z předchozích 50.000 eur na 100.000 eur. Novela bankovního zákona, kterou v květnu podepsal prezident Václav Klaus, také zkracuje lhůty pro výplatu náhrad za pojištěné vklady na 20 pracovních dnů. Podle současného zákona musí Fond pojištění vkladů zahájit výplatu náhrad do tří měsíců od data oznámení o neschopnosti pojištěné instituce dostát svým závazkům.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita