Gazprom se prý snaží přetáhnout RWE k plynovodu South Stream

12.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ruský plynárenský gigant Gazprom údajně nabídl německé společnosti RWE zapojení do projektu South Stream. Chce tak prý ochromit plánovaný konkurenční evropský plynovod Nabucco, k jehož iniciátorům RWE patří. Napsal to dnes německý deník Handelsblatt s odvoláním na rozhovory se zasvěcenými osobami. RWE tyto informace nepotvrdila, ani nevyvrátila, tvrdí nicméně, že za Nabuccem nadále stojí.

Cílem obou projektů je přivést plyn do Evropy jižní cestou. Ruský plynovod má obcházet území Ukrajiny a vést po dně Černého moře. Nabucco podporované Evropskou unií má strategickou surovinu z oblasti Kaspického moře a Střední Asie dopravovat i mimo hranice Ruska, což je Moskvě dlouhodobě trnem v oku. Ta vedle plynovodu South Stream nyní realizuje také projekt Nord Stream, který má přepravovat plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře.

Nabucco má snížit závislost Evropy na ruském plynu. Pro ruský státní kolos je ovšem "starý kontinent" významným obchodním partnerem, který podle Handelsblattu odebírá 25 procent jeho dodávek plynu ze sibiřských nalezišť. Pokud by projekt evropského plynovodu, který má ze Střední Asie vést přes Turecko, zkrachoval, byla by Evropa na plynu z Ruska závislá ještě víc, připomíná německý deník.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita