Tuzemský průmysl se nadechuje

12.07.2010 | , Svaz průmyslu a dopravy
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


9.7. 2010 Květnová statistická čísla růstu průmyslové výroby a nárůst zakázek svědčí o postupném oživování ekonomiky.

Meziroční růst průmyslové výroby o 16,9 procenta a o 27,2 procenta vyšší hodnota nových zakázek jsou čísla, která považuje Svaz průmyslu a dopravy ČR za dobrý výsledek.

„Výsledek se dal očekávat vzhledem k příznivým údajům o českém květnovém vývozu. Jedná se již o třetí dvouciferný nárůst průmyslové výroby v řadě a dá se tak hovořit o trendu a nikoli o jednorázovém výkyvu,“ komentoval dnes zveřejněná statistická čísla Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

V řadě zemí dochází v poslední době k oživování poptávky, příznivé signály jsou patrné i na našem největším exportním trhu, tedy v Německu. Průmyslová výroba se tam v květnu zvýšila meziměsíčně o 2,6 procenta.

„Příznivý vývoj tuzemského průmyslu stojí téměř výhradně na oživení zahraniční poptávky a poněkud zastiňuje nevalný vývoj domácí poptávky a stavebnictví. Ten je spolu s nejistotou vývoje globální ekonomiky v druhém pololetí určitým rizikem dalšího oživení, které nemusí mít přímočarý charakter. Rizikem zejména pro veřejné zakázky budou i plánovaná úsporná opatření nové české vlády,“ uvedl Oldřich Körner.

Mezi rizika dalšího růstu našeho průmyslu patří i očekávání mírného ekonomického růstu Evropské unie. Červnová predikce Konfederace evropského podnikání (BUSINESSEUROPE), jejímž členem je Svaz průmyslu a dopravy ČR, se zmiňuje o 1,1 procentním ekonomickém růstu. V příštím roce se očekává 1,6 procentní zvýšení hrubého domácího produktu EU. „Hlavním tahounem mírného ekonomického oživení EU je export, který má letos a v roce 2011 růst o pět procent. Právě evropský export potáhne sebou i náš vývoz,“ uvedl Oldřich Körner.

A dodává: „Kondici evropských exportérů a průmyslu prospěje v dalším období oslabování dosud relativně silného eura.“

Autor článku

Tiskovka