Celková hladina spotřebitelských cen beze změny

12.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Celková hladina spotřebitelských cen zůstala v červnu na úrovni měsíce května (meziměsíční index 100,0 %). Tento vývoj ovlivnilo zejména zvýšení cen v oddíle rekreace a kultura, které bylo kompenzováno poklesem cen v oddílech odívání a obuv a alkoholické nápoje, tabák. Meziroční růst spotřebitelských cen byl v červnu stejný jako v květnu, tj. 1,2 %.

Meziměsíční změny

Na meziměsíční vývoj spotřebitelských cen působilo především zvýšení sezónních cen dovolených s komplexními službami o 3,5 %. Růst cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje způsobilo zejména zvýšení cen brambor o 57,7 % v důsledku přechodu nabídky trhu ze starých na nové brambory. Ceny těstovin byly vyšší o 3,1 %, jogurtů o 1,2 %, másla o 2,4 %. V dopravě pokračovalo již šestý měsíc zvyšování cen pohonných hmot, které však v červnu činilo pouze 0,4 %.

Na snižování cenové hladiny měl vliv pokles cen oděvů o 0,8 % a obuvi o 1,5 %. Ceny alkoholických nápojů klesly o 1,5 %, z toho ceny lahvového piva o 2,7 %. Z potravin se snížily především ceny peckovin a bobulovin o 11,3 % a plodové zeleniny o 16,9 %.

Meziroční změny

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červnu 2010 o 1,2 %. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje skončil po osmnácti měsících meziroční pokles cen. K této změně přispělo zejména zvýšení cen zeleniny vč. brambor o 18,6 % , olejů a tuků o 2,2 % a mléka, sýrů a vajec o 1,4 %. Ke zpomalení cenového růstu došlo v dopravě, kde růst cen pohonných hmot zmírnil ze 20,5 % na 14,4 % vlivem výrazného zvýšení jejich cen v červnu 2009.

Největší vliv na růst cenové hladiny měly ceny v oddílech bydlení a alkoholické nápoje a tabák. V bydlení vzrostlo čisté nájemné o 10,1 %, v tom se regulované nájemné zvýšilo o 18,7 % a tržní kleslo o 0,5 %. Ceny alkoholických nápojů byly vyšší o 3,6 % a tabákových výrobků o 4,7 %.

Na snižování cenové hladiny působil především pokles cen oděvů o 3,2 % a obuvi o 0,9 %. V oddíle pošty a telekomunikace klesly ceny mobilních telefonů o 13,1 % a ceny telefonických a telefaxových služeb o 2,4 %. Z potravin zůstaly nižší, i když se jejich pokles zmírnil, ceny běžného pečiva o 10,6 %, mouky o 12,3 %, jedlých olejů o 5,2 %. V bydlení klesly ceny zemního plynu o 6,5 % a elektřiny o 2,7 %. V oddíle rekreace a kultura byly nižší ceny audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat o 9,0 %.

Autor článku

Firemni aktualita