Sklizeň obilovin klesne o 5 pct., úroda řepky bude rekordní

09.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Letošní sklizeň základních obilovin by podle prvního odhadu Českého statistického úřadu měla být o pět procent nižší než loňská a měla by činit 6,581 milionu tun. Úroda řepky by měla vzrůst na rekordních 1,143 milionu tun, což by proti loňsku znamenalo nárůst o 1,4 procenta. Pokles celkové produkce je zapříčiněn nižší výměrou osevních ploch. Naopak teplotně podprůměrný květen a deštivý červen podle statistiků očekávanou úrodu výrazně neovlivnily.

Zemědělci pro letošní sklizeň oseli základními obilovinami o pět procent menší plochu než loni. Očekávaný průměrný hektarový výnos 4,87 tuny je v porovnání s loňským rokem vyšší o 0,4 procenta. Obiloviny jsou v Česku pěstovány na téměř 60 procentech orné půdy.

Produkce nejrozšířenější tuzemské plodiny, ozimé pšenice, by měla klesnout o 1,3 procenta na 4,171 milionu tun. Očekávaná sklizeň jarního ječmene 1,189 milionu tun je o více než 12 procent nižší než loňská skutečnost. Zemědělci touto tradiční plodinou oseli o 13 procent menší plochu než loni.

Pokles produkce má nastat také u žita, ozimého ječmene a tritikale. Naopak o více než polovinu na téměř 203.000 tun by měla vzrůst sklizeň jarní pšenice, jejíž osevní plocha meziročně vzrostla o čtvrtinu. Zhruba šestiprocentní růst produkce předpokládá prognóza u ovsa.

Produkce řepky, v současnosti již druhé nejrozšířenější tuzemské plodiny se zhruba 15procentním podílem na celkových osevních plochách, rok od roku stoupá spolu s rostoucí výměrou osevů. Rekordní produkce se očekává díky historicky nejvyšší osevní ploše 369.000 ha, přestože průměrný hektarový výnos má mírně klesnout na 3,10 tuny z hektaru.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita