Evropské trhy IPO ukazují náznaky oživení a pořádný náskok před USA

09.07.2010 | , PricewaterhouseCoopers
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


8.7. 2010 Evropské akciové trhy, v čele s Londýnem, zažívají rostoucí aktivity v oblasti primárních emisí (IPO). Druhý kvartál letošního roku je již pátým růstovým v řadě. Podle nejnovějšího průzkumu PricewaterhouseCoopers „IPO Watch Europe“ ukazuje pozvolné oživení zájmu investorů o nové emise. Celková hodnota evropských primárních emisí však nadále zůstává daleko za čísly, která jsme vídali před začátkem hospodářské krize.

Ve druhém čtvrtletí roku 2010 se uskutečnilo na evropských burzách 89 primárních emisí v hodnotě 9,014 miliardy eur. Pro srovnání, v předchozím čtvrtletí to bylo 79 IPO, jež vynesly 4,716 miliardy eur. Oba letošní kvartály představují obrovský nárůst oproti druhému čtvrtletí 2009, kdy 23 emisí vyneslo pouhých 455 milionů eur.

Londýn byl i ve druhém kvartále vedoucím evropským trhem jak z hlediska počtu (27 primárních emisí), tak i co do jejich objemu (3,202 miliardy eur). To představuje nárůst oproti 24 IPO v předchozím čtvrtletí, které vynesly 2,102 miliardy eur. V Londýně se tak ve druhém čtvrtletí odehrála třetina veškerých evropských IPO aktivit (30 % počtu a 36 % objemu).

Těsně za Londýnem skončila burza ve Varšavě, kde se ve druhém čtvrtletí přibylo 25 nových emisí v hodnotě 3,150 miliardy eur – výrazný nárůst oproti 15 IPO v hodnotě pouhých 31 milionů eur v prvním čtvrtletí 2010. O nárůst se postaraly dvě privatizační emise: pojišťovací skupina PZU a energetická společnost Tauron Polska Energia, které dohromady vynesly přes 3 miliardy eur. Další významné emise ve druhé čtvrtletí byly Essar Energy (1,485 miliardy eur Essar Energy a Fidelity China Special Situations (526 milionů eur) v Londýně a Amadeus (1,317 miliardy eur) na španělské BME.

Pražská burza ani její matka ve Vídni si ve druhém čtvrtletí žádný nový titul nepřipsaly. Průzkum společnosti PricewaterhouseCoopers ČR mezi majiteli soukromých českých firem však ukazuje, že o burze vědí a vnímají ji jako možný zdroj kapitálu.

„Desetina oslovených majitelů soukromých českých firem uvedla, že ve střednědobém horizontu uvažují o vstupu na burze jako o možném zdroji financování svého podnikání. To je pozitivní zpráva, která ukazuje na pomalý návrat růstu důvěry v kapitálové trhy,“ říká Petr Podlipný, odborník na kapitálové trhy ze společnosti PricewaterhouseCoopers Audit.

Autor článku

Tiskovka