ICT Unie vstupuje do Svazu průmyslu a dopravy ČR

09.07.2010 | , ICT Unie
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


30.6. 2010 ICT Unie, profesní sdružení firem z oboru informačních technologií a elektronických komunikací, se stala plnoprávným členem Svazu průmyslu a dopravy ČR. Prostřednictvím tohoto kroku chce ICT Unie účinněji hájit zájmy sektoru informačních a komunikačních technologií (ICT) v rámci České republiky, zvýšit povědomí o významu ICT a v konečném důsledku přispět k růstu konkurenceschopnosti naší země.

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) sdružuje kromě téměř 1550 společností z nejrůznějších sektorů trhu i řadu odvětvových svazů, přičemž žádná z profesních organizací zastřešujících oblast ICT dosud členem nebyla. „Jsme rádi, že se tento dluh podařilo napravit. ICT sektor si zvýšení prestiže nepochybně zaslouží. Ve Svazu průmyslu a dopravy nechceme být jen do počtu, ale hodláme zde hrát v každém případě aktivní roli,“ uvedl Svatoslav Novák, prezident ICT Unie.

„Odborné kompetence ICT Unie jsou něčím, co má ty nejlepší předpoklady činnost Svazu výrazným způsobem obohatit,“ prohlásil Jaroslav Míl, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. „Je patrné, že velmi podobné názory sdílíme například na cesty vedoucí k tomu, aby Česká republika uspěla ve vysoce konkurenční globální ekonomice. Sem patří zejména orientace na služby s vysokou přidanou hodnotou.“

ICT Unie představila 10. června svůj programový dokument „Strategie ICT průmyslu v České republice“. Identifikovala v něm pět hlavních bariér bránících plnému využití potenciálu ICT v ČR. Současně zformulovala strategická doporučení, jak tyto bariéry překonat a zvýšit konkurenceschopnost země v evropském i globálním měřítku. K tomu, aby se naše země stala vyhledávaným místem pro poskytování služeb s vysokou přidanou hodnotou, je podle ICT Unie zapotřebí rychlejší rozvoj širokopásmových připojení, docenění významu ICT pro ekonomiku celé země, efektivnější využití ICT ve veřejném sektoru, dostatek vysoce kvalifikované pracovní síly a ochrana před negativními dopady globalizace.

Svaz průmyslu a dopravy ČR představil 24. června klíčový dokument „Agenda 2010 – 10 priorit pro budoucnost ČR“. Mezi jednotlivé priority pro směřování země patří podle týmu odborníků SP ČR vyrovnané veřejné finance, efektivně fungující veřejná správa, motivující a jednoduché daně, moderní způsoby vzdělávání, výzkum, vývoj a inovace na špičkové úrovni, flexibilní trh práce, rozvoj dopravy a infrastruktury, bezpečná, spolehlivá a dostupná energetika, účinná podpora exportu a trvale udržitelná péče o životní prostředí.

Autor článku

Tiskovka