Na kancelář Finančního arbitra České republiky se v 1. pololetí roku 2010 obrátilo již více než 400 spotřebitelů

09.07.2010 | , Finanční arbitr ČR
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


7.7. 2010 Za první pololetí roku 2010 obdržela kancelář Finančního arbitra České republiky celkem 423 podnětů k vyřízení. Toto představuje více než 5% nárůst doručených podnětů oproti prvému pololetí roku 2009. Z celkového počtu podnětů bylo 133 písemných, 120 podnětů bylo doručeno prostřednictvím elektronické odpovědny „Zeptejte se arbitra“ na webových stránkách www.financniarbitr.cz, dále bylo vyřízeno 133 telefonických podnětů a 35 podnětů bylo podáno osobně. 2 podněty byly doručeny prostřednictvím systému Datových schránek.

Ze všech doručených podnětů pak bylo, v souladu se správním řádem a zákonem o finančním arbitrovi, zahájeno 75 řízení před finančním arbitrem s cílem rozhodnout předložený spor. Toto představuje více než 27% nárůst počtu zahájených řízení v porovnání s prvním pololetím loňského roku, kdy bylo za stejné období zahájeno celkem 59 řízení.

K nejčastějším podnětům patřily tuzemské úhrady, dále úvěry, transakce platebními kartami v bankomatech v tuzemsku, ostatní transakce platebními kartami, vedení účtu a také hypotéky. Kancelář finančního arbitra v prvním pololetí 2010 rovněž zaznamenala zvýšený počet dotazů z oblasti spotřebitelských úvěrů, a to díky vyšší informovanosti související s plánovaným rozšířením kompetencí finančního arbitra v následujícím roce.

Lze konstatovat, že se daří ve vysoké míře udržet trend rozhodování sporů smírnou cestou, stejně jako v roce 2009. Zároveň se daří řešit spory za přispění vzájemné komunikace s účastníky řízení, která v mnoha případech napomáhá lepší efektivitě projednávaných sporů. Výsledkem toho je i skutečnost, že na základě výsledků řízení před finančním arbitrem a po iniciativě finančního arbitra, došlo ke změně některých pracovních postupů vybraných finančních institucí, kdy tyto přistoupily k úpravě vnitřních pracovních procesů i všeobecných obchodních podmínek. Tím došlo k zlepšení postavení spotřebitele a zároveň posílení jeho ochrany.

Detailní informace o činnosti kanceláře Finančního arbitra České republiky jsou k dispozici na webových stránkách http://www.finarbitr.cz/cs/.

Autor článku

Tiskovka