Platební neschopnost v Rakousku: z nejhoršího venku

08.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Počet bankrotů poklesl v prvním pololetí proti všem prognózám o 7,5 procenta. Méně firemních bankrotů naznačuje mírné oživení v rakouské ekonomice. Pro letošní rok předpovídá KSV1870 (Svaz pro ochranu věřitelů) celkový pokles o pět procent.

Rakouská ekonomika odolala krizi lépe, než se dříve předpokládalo. "Pozitivní hospodářský vývoj lze pozorovat na poklesu firemních úpadků," řekl Erich Grausgruber z KSV1870 v Salzburgu - a číselné údaje mu dávají za pravdu.

"U platebních neschopností firem v první polovině roku došlo k poklesu o 7,5 procenta, u otevřených insolvenčních řízení dokonce o 8,2 procenta," řekl Hans-Georg Kantner, expert KSV1870. Zároveň klesl počet konkurzů odmítnutých pro nedostatek majetku o 6,5 procenta - na 1478 případů. Kantner letos očekává celkové snížení o pět procent.

Vzhledem k ekonomické krizi původně předpovídal nárůstu insolvencí o 12 procent, ovšem spotřebitelské výdaje zůstaly krizí nedotčeny, a banky nenechaly mnoho společností v krizi padnout. Kantner: "Trend nárůstu insolvencí je přechodně zastaven." Nicméně, případy bankrotů jsou o 20 procent častější než v roce 2007. "Existuje stále prostor pro další pokles," vysvětluje Kantner. Faktem je také to, že dluhy všech firem, nacházejících se v insolvenčním řízení, klesly o 350 milionů euro na 1,62 mld. euro.

Zpráva převzata z CzechTrade.

Autor článku

Firemni aktualita