Zahraničí do března v ČR zvýšilo přímé investice na 53,3 mld. Kč

08.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Příliv přímých zahraničních investic do České republiky v letošním prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 17,3 miliardy korun na 53,3 miliardy korun. Za celý rok 2009 přitom příliv přímých zahraničních investic klesl o více než polovinu na 52,2 miliardy korun ze 110,1 miliardy o rok dříve.

Hlavní část přímých zahraničních investic letos do konce března tvořil ostatní kapitál, jako jsou úvěry nebo investice do fondů. Na tuto kategorii připadlo 31,5 miliardy korun. Významný podíl měly také reinvestované zisky, které činily 19 miliard korun.

Nejvíce přímých zahraničních investic do základního kapitálu směřovalo v prvním čtvrtletí do oblasti nemovitosti a služby pro podniky, bylo to přes 4,7 miliardy korun. Větší kladný tok byl zaznamenán ještě v oborech finanční zprostředkování s 1,7 miliardy Kč a obchod a opravy s přílivem 1,2 miliardy Kč. Naopak nejsilnější odliv přímých zahraničních investic postihl od ledna do března zpracovatelský průmysl, ve kterém bylo ze základního kapitálu staženo více než 4,4 miliardy korun.

Největší objem přímých zahraničních investic plynul v prvním čtvrtletí do Česka z Nizozemska, a to 13,6 miliardy korun. Následovaly Velká Británie s 13,2 miliardy korun, Kypr s 6,6 miliardy, Německo s 5,8 miliardy a Rakousko, odkud bylo přímo investováno 5,5 miliardy Kč. Těchto pět zemí se postaralo téměř o 84 procent celkového přílivu přímých zahraničních investic do ČR.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita