České podniky mohly na příchod krize reagovat dříve

07.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Tuzemské podniky mohly na příchod světové finanční a hospodářské krize reagovat mnohem dříve a být díky tomu lépe připravené. První varovné příznaky nastupující globální recese totiž byly v Česku patrné už v prvním čtvrtletí 2008, kdy firmy vykázaly pokles ekonomické přidané hodnoty, avšak o krizi se tehdy ještě veřejně nehovořilo. Vyplývá to z Finanční analýzy podnikové sféry v ČR, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

MPO u firem působících v tuzemském průmyslu, stavebnictví a službách sledovalo v letech 2007 až 2009 vývoj jejich obratu, přidané hodnoty a ekonomické přidané hodnoty (EVA). V případě obratu se světová krize podle MPO projevila až v prvním čtvrtletí 2009 a u přidané hodnoty ve třetím čtvrtletí 2008. U kazatele EVA byla ovšem krize patrná už v prvním čtvrtletí 2008, kdy jeho křivka vykázala výrazný pokles. "Nejprve se krize projevila ve snížení celkové efektivnosti a dopadu na EVA, což zaznamenaly podniky, ale veřejně se o tom moc nemluvilo. Znatelně k tomu přispělo posilování české měny," stojí v analýze MPO.

Analýza rovněž potvrdila rozdílný dopad světové krize na českou ekonomiku. "Vývoj efektivnosti firem byl v jednotlivých odvětvích velmi diferencovaný. Například v jednotlivých oborech energetiky, jako jsou výroba a rozvod elektřiny či plynu, se projevil pokles efektivnosti až na konci loňského roku, přičemž úroveň efektivnosti se stále držela v kladných hodnotách," podotkl ředitel odboru ekonomických analýz MPO Jaroslav Vomastek.

Naopak nejvíce byl recesí postižen zpracovatelský průmysl, jelikož je exportně orientovaný, a tím závislý na zahraniční poptávce. V ukazatelích finanční analýzy se kondice zpracovatelského průmyslu dostala loni do záporných hodnot. Absolutně nejnižší výkonnost mělo toto odvětví v prvním čtvrtletí 2009. "Celkově finanční kondice zpracovatelského průmyslu klesala již od konce roku 2007," dodal mluvčí MPO Pavel Vlček.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita