Genesis Capital našla strategického investora pro JM-montáže

07.07.2010 | , Genesis Capital
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


1.7. 2010 Společnost Genesis Capital prodala za 143 milionů korun svůj stoprocentní podíl v úspěšné brněnské firmě JM-montáže novému strategickému vlastníkovi, jímž se stala plzeňská společnost GA Energo technik. Touto transakcí přecházejí JM-montáže pod křídla jedné z předních domácích energetických firem se sedmnáctiletou zkušeností na poli výstavby vedení všech typů napětí a dodávek služeb pro energetiku. Obchod již schválil Úřad na ochranu hospodářské soutěže.

„Prodej společnosti JM-montáže strategickému investorovi je dalším úspěchem našich fondů rozvojového kapitálu. JM-montáže se během čtyřletého manažerského působení Genesis Capital změnily z montážní firmy závislé na jednom hlavním klientovi ve společnost s dobře diverzifikovaným portfoliem činností i klientů a vlastní projekční kanceláří a staly se i atraktivním zaměstnavatelem pro studenty technických oborů,“ uvedl ředitel Genesis Capital Jan Tauber. Genesis Capital do společnosti JM-montáže kapitálově vstoupila v roce 2006 prostřednictvím svého rozvojového fondu Genesis Private Equity Fund. „Prodej společnosti JM-Montáže je samozřejmě příznivou zprávou i pro investory fondu, jimž z této transakce plyne zajímavý výnos,“ doplnil Tauber, podle nějž ovšem prodejní cena může být ještě upravena po dokončení auditu ke dní vypořádání transakce.

JM-montáže se zabývají projektováním, montáží, zprovozňováním a údržbou transformoven a rozvoden pro energetiku a průmysl, k jejich hlavním klientům patří E.ON a ČEZ. V roce 2009 měla společnost tržby 359 milionů korun a provozní zisk před odpisy 25 milionů korun. JM-montáže vznikly v roce 1994 původně jako dceřiná společnost Jihomoravské energetiky, v roce 2004 se staly součástí Energetických strojíren Brno.

„Akvizice společnosti JM-montáže a její zařazení do struktury GA Energo technik plně spadá do našich plánů v České republice, kde chceme být jedním z předních hráčů v oblasti výstavby a servisu vedení všech druhů napětí, a tím rozšířit portfolio služeb tak, abychom byli schopni dodávat vždy kompletní celky pro energetiku bez podílu cizích subdodávek,“ řekl Zdeněk Židek, generální ředitel společnosti GA Energo technik. „Pro JM-montáže bude změna majitele znamenat možnost dalšího rozvoje a zapojení do mnoha projektů v České republice,“ dodal.

Finančním poradcem při prodeji firmy JM-Montáže byla společnost CORPIN Partners, právní poradenství zajišťovala kancelář Norton Rose.

Autor článku

Tiskovka