Společná firma ČEZ a Akkök spustila v Turecku vodní elektrárnu

02.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Firma Akenerji, společný podnik elektrárenské skupiny ČEZ a turecké Akkök Group, uvedla v Turecku do provozu první vodní elektrárnu.

Elektrárna Akocak na pobřeží Černého moře stála 124 milionů dolaru (zhruba 2,5 miliardy Kč) a její výkon činí 81 megawattů. ČTK to dnes sdělila Akenerji a dodala, že pokračuje v investicích do dalších osmi vodních elektráren.

Elektrárna Akocak má každý rok vyrobit 257,44 gigawatthodin elektrické energie, nachází se v provincii Trabzon. Je první investicí Akenerji do obnovitelných zdrojů energie za poslední čtyři roky. Akenerji je třetí největší nestátní elektrárenskou firmou v Turecku.

Generální ředitel Akenerji Ahmet Umit Danisman uvedl, že dalšími osmi vodními elektrárnami s celkovým instalovaným výkonem 373 MW chce firma postupně zdvojnásobit nynější výkon svých zdrojů. Už v letošním roce chce společnot zprovoznit další čtyři elektrárny v Uluabat, Burc, Bulam a druhý blok ve Feke s celkovým instalovaným výkonem 205 MW.

Společně se skupinou ČEZ plánuje Akenerji dosáhnout v následujících letech rozšíření výrobního portfolia na 3000 megawattů instalovaného výkonu. Tento nárůst si vyžádá investice za zhruba tři miliardy dolarů (téměř 62 miliard korun). Mezi další plány Akenerji v Turecku patří například výstavba paroplynové elektrárny o výkonu 880 MW v provincii Hatay.

Autor článku

Firemni aktualita