Čeští podnikatelé v říjnu opět zasednou do bruselských křesel europoslanců

30.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Dvaadvacet podnikatelů z Česka a dalších 729 jejich kolegů z celé Evropy se 14. října 2010 na jeden den posadí v bruselském sídle Evropského parlamentu do křesel europoslanců a budou debatovat a hlasovat o třech klíčových tématech Evropské unie, které se týkají evropského byznysu: Jsou jimi hospodářství, zdroje a trhy.

Evropský parlament podniků (EPE) pořádá již podruhé Asociace evropských obchodních a průmyslových komor EUROCHAMBRES. Hospodářskou komoru České republiky zastupuje v EUROCHAMBRES její prezident Petr Kužel. „Téměř osm stovek podnikatelů reprezentujících několik desítek milionů evropských byznysmenů bude určitě představovat pro bruselské politiky nepřehlédnutelnou a respekt vzbuzující sílu. Doufám, že iniciativa významně přispěje k vytváření pro-podnikatelské Evropy,“ prohlásil prezident HK ČR. Výsledky hlasování bude EUROCHAMBRES prezentovat relevantním politickým zástupcům ze všech institucí EU.

Složení EPE odpovídá současnému celkovému počtu poslanců Evropského parlamentu (751) a zároveň počtu členů každé národní delegace (22 v případě České republiky). Podnikatelé ze zemí mimo EU budou mít možnost na akci participovat jako pozorovatelé (24 křesel). Akce se rovněž zúčastní vysocí představitelé institucí EU, zástupci hospodářských komor a mezinárodní média. Iniciativa EUROCHAMBRES získala podporu belgického předsednictví v Radě EU a koná se pod záštitou předsedy Evropské rady Hermana Van Rompuye a předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa. Oba budou zasedání EPE přítomni.

Ohlasy českých podnikatelek a podnikatelů, kteří se zúčastnili premiérového Evropského parlamentu podniků v roce 2008, jsou veskrze pozitivní. „Během pobytu v Bruselu jsem navázala nové obchodní kontakty a získala jsem větší přehled o celé struktuře EU. Vzhledem k dobrým zkušenostem uvažuji znovu o účasti na podzimním setkání podnikatelů a evropských politiků na bruselské půdě,“ říká například majitelka a ředitelka Prague International Travel Agency Marie Massarová. „Skutečnost, že jsem se stal členem EPE je pro moje zákazníky a obchodní partnery zárukou serióznosti. To se navzdory krizi pozitivně odrazilo na rozvoji firmy,“ dodává provozovatel sítě Rousinovsko.net Jaroslav Molák.

Zájemci, kteří chtějí jako MEPE (Member Of European Parliament Of Enterprises) reprezentovat v říjnu v Bruselu českou podnikatelskou sféru mohou kontaktovat HK ČR prostřednictví mailové adresy eu@komora.cz či telefonního čísla 724 613 970.

Podrobnosti k této akci naleznete na stránce: /pomahame-vasemu-podnikani/prosazujeme-vase-zajmy-v-eu-1/evropsky-parlament-podniku-2010/

Autor článku

Firemni aktualita