Plzeň po letech oživila trhy s produkty farmářů

27.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Plzeň po desítkách let oživila trhy s produkty farmářů z regionu, zájem o ně byl obrovský. V centru města včera byly podruhé. Farmáři už se sami ozývají a organizátoři už si mohli vybírat a nemuseli je přemlouvat jako při první akci poslední sobotu v květnu.

"Za pět hodin přišlo ke 26 stánkům zhruba 3500 lidí, dvojnásobek než na první trhy," uvedl Tomáš Popp z občanského sdružení ENVIC. Organizátoři prostor ještě dále rozšíří, ale maximálně na 35 stánků. Od jara 2011 by měly trhy fungovat jednou za 14 dnů. Chtějí je udržet na nádvoří hotelu Gondola vedle parku a kanálu Mlýnská strouha, odmítají například centrální náměstí.

Z poloviny přišli mladí lidé, kteří chtějí žít zdravě a kupovat kvalitní potraviny pro děti, druhou polovinu tvořili starší lidé, kteří se chtějí vrátit k tradici a "chtějí cítit chuť jídla".

Další trhy, financované do konce roku z městské nadace Zelený poklad, budou v Plzni v sobotu 28. srpna a poté 25. září a 30. října a navíc ještě budou 5. září Biodožínky v pivovaru Purkmistr doplněné o kuchařskou show i kurzy vaření. Vystavovatelé dosud nemuseli platit nic, ale od příště uhradí 500 korun, hlavně za elektřinu. "Stánkaři si toho budou více vážit a my jim to připravíme o něco lépe," dodal Popp.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita