Firmy nejspíš dostanou v roce 2011 zpět DPH z nedobytných pohledávek

25.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


S platností od roku 2011 by měli mít podnikatelé nárok na vrácení DPH, pokud jim jejich odběratel nezaplatí za zboží a soud proti němu zahájil insolvenční řízení.

V souvislosti s hospodářskou krizí, jejíž následky na nás stále doléhají, přibývá počet firem, které se nacházejí v konkurzu. Nejsou tak schopny dostát svým závazkům vůči věřitelům. Dodavatel ale musí zaplatit DPH, bez ohledu na to zda byla pohledávka uhrazena. Tento fakt může negativné ohrozit i úspěšnou a životaschopnou společnost. Novela zákona o DPH by měla v tomto ohledu podnikatelům pomoci. Podnikatelé by měly mít v budoucnu nárok na vrácení DPH u nedobytných pohledávek, tzn. pokud mu odběratel nezaplatil za dodané zboží nebo službu a soud proti tomuto odběrateli zahájil konkurz. Toto opatření by se mělo týkat pouze těch pohledávek, které vznikly ve lhůtě šesti měsíců před rozhodnutím soudu o úpadku. V případě pozitivního vyhodnocení daného opatření se může uvažovat o rozšíření na další pohledávky.

Ustanovení tohoto druhu dosud v české legislativě chybělo, a to především z obavy možného zneužití. Nárůst počtu firem, které se nacházejí v konkurzním řízení, a tudíž nejsou schopny dostát svým závazkům vůči věřitelům, pomohl iniciativě zavést toto opatření do českého zákona. S obdobnou úpravou se setkáme i v jiných členských státech EU jako např. v Belgii, Německu, Francii, Rakousku, Itálii či Velké Británii.

Požádat o vrácení daně bude možné jen ve lhůtě do 3 let od konce zdaňovacího období (kalendářní měsíc nebo čtvrtletí), ve kterém vznikla povinnost zaplatit daň.

Autor článku

Firemni aktualita