Areva, uchazeč o dostavbu Temelína, v Česku shání dodavatele

25.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Francouzský koncern jaderného strojírenství Areva, jeden ze tří uchazečů o dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, v Česku hledá dodavatele. Na dnešní setkání s představiteli Arevy přišlo kolem 70 zástupců českých firem. Vedle Arevy se o dostavbu Temelína uchází americký Westinghouse a česko-ruské konsorcium Škoda JS a Atomstrojexport.

"České společnosti se budou podstatným způsobem podílet na projektu výstavby reaktorů EPR v České republice," uvedl výkonný viceprezident Arevy Dominique Mockly. Areva považuje reaktory typu EPR za nejvhodnější řešení pro Česko z hlediska bezpečnosti i udržitelnosti. Podle Mocklyho spotřebují o 15 procent méně uranu na jednu vyrobenou MWh, bezpečnostní systémy těchto reaktorů mají poskytovat ochranu proti vnitřním i vnějším rizikům.

V současné době pokračuje posouzení dopadů dostavby Temelína na životní prostředí a zadávací řízení veřejné zakázky na dodavatele dostavby. Podle nedávných informací ČEZ je ve fázi přípravy zadávací dokumentace. Skupina ČEZ by chtěla nové dva bloky uvést do provozu do roku 2020.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita