USA podpoří Rusy ve vstupu do WTO a prodají jim 50 Boeingů

25.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Spojené státy silně podpoří vstup Ruska do Světové obchodní federace (WTO). Po setkání se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem ve Washingtonu to včera řekl americký prezident Barack Obama. Dodal, že obě země se dohodly na široké ekonomické spolupráci.

Nová spolupráce obou zemí by se měla týkat široké palety oborů, od obchodu, přes energetickou účinnost po investice. Dohoda o nákupu 50 letadel Boeing 737 nové generace například podle amerického prezidenta ve Spojených státech zajistí 44.000 nových pracovních míst. Americkým společnostem také výrazně pomůže ukončení sporu ohledně drůbeže. Moskva dosud její dovoz odmítala kvůli obavám o zdraví Rusů. Vadilo jí, že se v USA drůbeží maso ošetřuje chlorem.

Medveděv si zase od prohloubení spolupráce se Spojenými státy slibuje posílení inovací a amerických technologických investic ve své zemi. V úterý a ve středu hledal inspiraci v Kalifornii, kde je proslulé středisko počítačových technologií Silicon Valley. Ruský prezident by chtěl, aby podobné středisko vzniklo i v Rusku.

Obama včera jeho zájem vyzdvihl a připomněl, že oba nyní mají účet na sociální síti Twitter. Medveděv si jej pořídil v kalifornském ústředí této služby. Podle Obamy tak spolu nyní mohou oba prezidenti komunikovat i touto cestou, a nemusejí se tak už spoléhat jen na pověstnou červenou krizovou telefonní linku.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita