Stanovisko SP ČR k návrhu zákona o lobbingu

24.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


I když Svaz průmyslu a dopravy chápe nutnost úpravy lobbingu jako legitimního nástroje ovlivňování legislativního procesu, považuje tento návrh za velmi nedokonalý.

Zejména:

  • Je toho názoru, že návrh rozhodně nevyřeší palčivé problémy praktik, za které jsou činnosti pod výrazem lobbing považovány,
  • Vzhledem k tomu, že lobbistickou činností se rozhodně nezabývají pouze soukromé osoby, ale i společenské organizace i podnikatelské subjekty, návrh postihuje pouze část okruhu lobbistů,
  • Práva a povinnosti lobbistů obecně nejsou v zákoně vymezeny jasně a vyváženě,
  • Svaz průmyslu a dopravy chápe, že zákonem nelze zdaleka postihnout náplň činnosti lobbingu a stanovit vhodná pravidla. Nicméně je toho názoru, že tak, jak je předložen, neřeší etiku potřebného chování, ale nahrazuje ji nesmyslným administrováním.

Z hlediska právního navíc balancuje na hranici Listiny základních práv a svobod, zejména hrozí jeho kolize s čl. 17/2 , 18 a 27.

Jde proti zákonu na ochranu osobních údajů

V obecné poloze zákonodárci deklarují snahu chránit osobní údaje. Už nyní se na druhé straně umožňuje, aby např. v obchodním rejstříku byla uváděna rodná čísla a přesné adresy fyzických osob – velmi citlivé osobní údaje. Navrhovaný zákon tuto rozpornou tendenci výrazným způsobem prohlubuje. Zde je zapotřebí upozornit na to, že navrhovaná praxe přispěje k opačnému než požadovanému výsledku. Nesníží prostor pro korupci, ale naopak rozšíří možnost jak vydírat jednotlivé osoby i jak zneužít celý systém.

Zpráva převzata ze Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Autor článku

Firemni aktualita