Nepojištění letos zaplatili již 100 milionů korun

24.06.2010 | , ČKP
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


23.6. 2010 K dnešnímu dni, od začátku letošního roku, zaplatili neplatiči povinného ručení do garančního fondu České kanceláře pojistitelů (ČKP) celkem již 100 milionů korun na sankčních příspěvcích. Pro srovnání – za celý loňský rok bylo na sankčních příspěvcích vybráno 65 milionů korun.

„Je příznivou zprávou, že se daří zvyšovat inkaso sankčních příspěvků. Neplatiči povinného ručení se tak čím dál více podílejí na financování závazků garančního fondu,“ říká Jakub Hradec, výkonný ředitel CKP a dále doplňuje: „Mnohem duležitější než výše vybraných sankčních příspěvků jsou ale vlastní dopady jejich zavedení, tedy především snižování počtu nepojištěných vozidel a tedy i nepojištených škod.“

Kompetence uplatňovat nárok na úhradu povinného příspěvku nepojištěných do garančního fondu je dána České kanceláři pojistitelů zákonem c. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, s účinností od 1. ledna 2009. Počínaje tímto datem jsou vlastníci a provozovatelé vozidel, kteří nemají sjednáno povinné ručení, povinni hradit za každý den, kdy nemají vozidlo pojištěno, příspěvek do garančního fondu CKP. Sazba příspěvku se podle druhu vozidla pohybuje od 20 do 300 Kc denně - u osobního vozu 50 nebo 70 Kč denně. Součástí příspěvku jsou i náklady uplatnění a vymáhání. Příspěvek však v žádném případě nenahrazuje pojištení, a pokud tedy je nepojištěným vozidlem způsobena škoda, tak ji poškozenému uhradí ČKP z garančního fondu a následně celou částku vymáhá po nepojištěné osobě.

Autor článku

Tiskovka