Vláda schválila materiál MŽP o zeleném nakupování

23.06.2010 | , Ministerstvo životního prostředí
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


21.6. 2010 MŽP se podařilo po více než roce prosadit tzv. zelené nakupování. Stát tak bude od listopadu nakupovat nábytek a výpočetní techniku, která bude šetrnější k životnímu prostředí. Nová pravidla přinesou státu také finanční úspory.

Vláda na svém jednání dne 14.6.2010 schválila materiál Ministerstva životního prostředí, který se zabývá tzv. zeleným nakupováním. Jeho cílem je systematické uplatňování ekologických požadavků při zadávání veřejných zakázek státní správou v určených skupinách výrobků. „Nová Pravidla uplatňování environmentálních požadavků při zadávání veřejných zakázek začnou platit od 1. listopadu letošního roku a týkat se budou těch kategorií produktů, které stát nakupuje nejčastěji. Státní správa si tak bude moci pořídit kancelářský nábytek s nižším obsahem chemických látek a nakoupit také energeticky efektivnější výpočetní techniku. Tím bude stát přispívat ke snížení výdajů za energie a k omezení negativního vlivu na životní prostředí,“ uvedla ministryně životního prostředí Rut Bízková s tím, že MŽP tento materiál začalo připravovat již zhruba před rokem.

Uplatňování těchto nových „zelených“ pravidel je přitom nejenom ohleduplnější k životnímu prostředí ale přinese také výrazné finanční úspory na straně státu, zejména v důsledku nižších výdajů za energie.

„Usilovali jsme o to, aby státní správa měla alternativní nabídku výrobků přátelských k životnímu prostředí. Zelené nakupování také chápeme jako pozitivní příklad směrem k veřejnosti a dalším sektorům. Do 31. prosince příštího roku projekt vyhodnotíme a navrhneme jeho rozšíření o další oblasti jako například papír, tiskařské služby, potraviny či oděvy,“ říká ministryně životního prostředí Rut Bízková.

Zelené nakupování, které naplňují Sdělení Evropské komise k veřejným zakázkám pro lepší životní prostředí, je současně také novým stimulem pro tuzemské podnikatelské prostředí, neboť vytváří trh a poptávku po inovativních produktech. Také proto tuto pozitivní změnu již při přípravě pravidel podpořily Asociace českých nábytkářů, Asociace spotřební elektroniky a Asociace dovozců a výrobců kopírovací techniky.

Centrální orgány státní správy tak budou při nákupech vybraných typů výrobků a služeb důsledně uplatňovat environmentální požadavky, a to podle metodik k jednotlivým produktovým skupinám, které jsou nedílnou součástí Pravidel schválených na zasedání vlády. „Od samého počátku jsme v duchu snižování administrativní náročnosti pro fungování státní správy i podnikatelského prostředí tvořili tato Pravidla tak, aby byla administrativně vstřícná. K tomu připravujeme i školení pro pořizovatele výrobků a webové stránky, se všemi informacemi, instruktážními návody a vzorovými smlouvami, které budou k dispozici na stránkách CENIA [1] od 1. července,“ řekla ministryně životního prostředí Rut Bízková.

Metodiky se budou podle Rut Bízkové samozřejmě pravidelně aktualizovat, a to minimálně jednou za tři roky. „V případě, kdy by došlo k výrazné změně technologií při výrobě daných výrobků, bude aktualizace na tuto změnu reagovat okamžitě,“ doplňuje Rut Bízková.

Podle dosavadních statistik roční náklady veřejných organizací v Evropské unii představují přibližně 16 % hrubého domácího produktu Evropské unie. V České republice je toto číslo ještě vyšší a činí přibližně 20 % (což odpovídá cca 700 mld. Kč, vztaženo k roku 2007). Využitím své kupní síly při výběru zboží a služeb, které jsou šetrnější k životnímu prostředí, mohou veřejné instituce výraznou měrou přispět k naplňování principů udržitelného rozvoje.

Podle tabulky v každoročně připravované zprávě o plnění vládního Usnesení č. 720/2000 [2], které doporučuje upřednostňovat ekologicky šetrné výrobky, se zdá, že tato forma podpory není zcela efektivní (například pokles u nákupů nábytku), takže přijetí nových Pravidel bylo logickým krokem pro další podporu takovýchto výrobků. Zároveň ale je výhodou, že mají resorty už s nákupem environmentálně šetrnějších alternativ zkušenosti, které jim mohou v orientaci a zavádění nových Pravidel pomoci.

Poznámky:

[1] www.zelenenakupovani.cz

[2] Usnesení vlády ČR ze dne 19. července 2000 č. 720 k návrhu podpory rozvoje prodeje a užívání ekologicky šetrných výrobků, kterým je orgánům státní správy a samosprávy doporučeno upřednostňovat při nákupech výrobky šetrné k životnímu prostředí.

Autor článku

Tiskovka