Krize změnila zvyklosti českých turistů, zájem o zahraničí už ale opět roste

23.06.2010 | , ČSOB Pojišťovna
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


22.6. 2010 Ekonomické potíže, s nimiž se v Česku v důsledku hospodářské krize od konce roku 2008 potýká řada firem i domácností, významně pozměnily zvyklosti a preference českých turistů. Do zahraničí se jezdilo méně než dřív a v průměru za méně peněz, naproti tomu stoupla obliba dovolených trávených v tuzemsku a míst, kam se dá dostat po vlastní ose. Soudě podle statistik cestovního pojištění ČSOB Pojišťovny se však vliv krize postupně zmenšuje a lidé v Česku začínají jezdit do zahraničí opět častěji.

„Po stagnaci v loňském roce se letos prodej individuálního cestovního pojištění zase zvyšuje. Za prvních pět měsíců letošního roku se oproti stejnému období loni zvýšil zhruba o čtyři procenta a letos si cestovní pojištění u ČSOB Pojišťovny sjednalo přes 79 000 lidí,“ uvedl produktový manažer cestovního pojištění ČSOB Pojišťovny Vít Janouch.

V roce 2009 sice Češi podnikli téměř 10,5 milionu čtyřdenních nebo delších cest po tuzemsku a do zahraničí, což je nejvíce za posledních sedm let, za tímto nárůstem však stojí cesty do domácích destinací. Jejich počet oproti roku 2008 vzrostl o pětinu, počet výjezdů do zahraničí se však současně podle údajů Českého statistického úřadu propadl o téměř 9 procent. A nebýt Chorvatska, Řecka a Francie, byl by tento propad ještě větší. Z nejoblíbenějších turistických destinací se totiž pouze v případě těchto tří loni zájem českých turistů zvýšil, všechny ostatní zaznamenaly pokles (viz graf 1). Zvláště markantní to bylo u Egypta, Turecka, Tuniska, ale i Bulharska, které dokonce vypadlo z první desítky nejoblíbenějších cílů českých turistů. „I v tomto roce zaznamenáváme, že nejvíce se lidé pojišťují pro cesty do tradičních evropských destinací,“ dodal Janouch.

Počet čtyřdenních nebo delších cest po tuzemsku se naproti tomu loni meziročně zvýšil na bezmála 6 milionů. Nejraději Češi jezdí za rekreací do Jihočeského kraje, oblíbený je rovněž Královéhradecký, Liberecký a Středočeský kraj, s malým zájmem domácích turistů se naopak potýkají kraje Karlovarský a Pardubický, ale také Praha.

Tendence k úsporám se promítly i ve výdajích na zahraniční cesty, které se loni poprvé od roku 2005 meziročně snížily. Zatímco v roce 2008 vydali Češi na jeden den strávený na delší zahraniční cestě 1 451 korun, loni tato částka klesla na 1 393 korun (viz graf 2). Tento pokles souvisí zřejmě i se skutečností, že Češi loni trávili mnohem méně nocích v hotelech a naproti tomu se po několika letech opět zvýšil zájem o levnější hromadné ubytování. A šetření je patrné i na typech používaných dopravních prostředků: poprvé po pěti letech se loni snížil počet cest letadlem a mnohem více jezdili čeští turisté za rekreací vlastním autem. I loni ovšem trval pokles zájmu o cesty vlakem a autobusem. Jestliže v roce 2003 využívali čeští turisté tyto dva druhy dopravních prostředků při 31 procentech všech cest, v loňském roce to bylo již jen 21 procent.


Graf 1

Oblíbené destinace Čechů


Graf 2

Výdaje Čechů na dovolené

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT