Výsledky 99. Mezinárodní konference práce

22.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V Ženevě skončilo 99. zasedání Mezinárodní konference práce (dále jen „99. MKP“), které znovu akcentovalo nutnost rozvíjet politiky podporující zaměstnanost a zajistit podmínky pro udržitelné podnikání a vytváření pracovních míst. Zpráva generálního ředitele se věnovala současné ekonomické a sociální situaci a hledání rovnováhy mezi strategií východiska z krize a dlouhodobými reformními kroky směřujícími k oživení ekonomiky.  Globální zpráva o implementaci Deklarace základních principů a práv na pracovišti se tentokrát zaměřila na boj proti dětské práci a ratifikaci úmluvy č. 182 (o nejhorších formách dětské práce z roku 1999), neboť i když se podmínky v řadě zemí zlepšily, stále ještě ve světě pracuje 215 milionů dětí, z toho 115 milionů v rizikových podmínkách.

Po třítýdenním maratonu práce technických výborů a plenárních zasedání přinesla 99. MKP tyto výsledky:

Výbor pro strategické cíle zaměstnanosti. Diskuse k zaměstnanosti navázala na Deklaraci o sociální spravedlivosti pro spravedlivou globalizaci (2008). Cílem bylo vyhodnotit stávající ekonomickou a sociální situaci, aktualizovat potřeby konstituentů a uzpůsobit tomu aktivity Mezinárodní organizace práce (dále jen „MOP“). Text zprávy je pro zaměstnavatele přijatelný a navazuje na Globální pakt zaměstnanosti (2009). Text zdůrazňuje vytvoření příznivého podnikatelského klima jako předpokladu udržitelného růstu, akcentuje úlohu domácích i zahraničních investic, vzdělávání a zlepšování dovedností jako nástroj inklusivních trhů práce. Závěrečná zpráva byla přijata za podpory zaměstnavatelské delegace.

Výbor pro důstojnou práci pracovníků v cizí domácnosti. Zpráva MOP charakterizuje tyto pracovníky jako „neviditelné a nejméně chráněné“. V řadě horizontálních úmluv jsou specifika těchto pracovníků zakotvena, z řady úmluv jsou tito pracovníci právě pro tato specifika vyloučeni. Zaměstnavatelé podpořili snahu MOP věnovat se problematice, nicméně od počátku podporovali formu nezávazného doporučení, neboť práce v cizích domácnostech je realizována a regulována primárně na národní úrovni. Hlasování za silné podpory zástupců zaměstnanců a většiny vlád však rozhodlo, že výsledkem dvoukolové diskuse bude úmluva a doporučení. Navrhovaný text úmluvy klade na vlády takové požadavky, že úmluva bude kontraproduktivní a obtížně ratifikovatelná. Text jde proti principu inteligentní regulace a proporcionality. Pro zaměstnavatele znamená další administrativní a finanční zatížení a pro pracovníky ztrátu těchto pracovních míst.

Výbor k HIV/AIDS na pracovišti. Jako výsledek dvoukolové diskuse bylo přijato doporučení, což je v souladu se záměrem zaměstnavatelů nevytvářet další závazný a obtížně aplikovatelný standard. Doporučení přesto přenáší určité nároky na zaměstnavatele, a to zejména v oblasti prevence a testování.

Výbor pro aplikaci standardů (úmluv a doporučení) projednával případ České republiky z titulu porušování úmluvy o andidiskriminaci (č. 111). Výbor expertů MOP kritizoval situaci Romů na trhu práce, nedostatečnou aplikaci antidiskriminačního zákona a existenci lustračního zákona. Zástupce Ministerstva práce a sociálních věcí vysvětlil výboru opatření přijatá k doporučením Výboru expertů. Zástupce ČMKOS silně kritizoval postoj České republiky a absenci jakékoliv písemné reakce na doporučení Výboru expertů. Zpráva aplikačního výboru doporučuje České republice technickou pomoc MOP.

Autor článku

Firemni aktualita