Evropská rada přijala Strategii Evropa 2020

21.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Evropská unie reagovala na celosvětovou finanční krizi přijetím nezbytných opatření pro zajištění stability hospodářské a měnové unie. V květnu dosáhla dohody na podpůrném balíčku pro Řecko a na evropském mechanismu a nástroji finanční stabilizace, který byl finalizován v červnu. V současnosti EU vytváří základy pro výrazně posílenou správu ekonomických záležitostí s odhodláním přijmout opatření nezbytná k tomu, aby se evropské ekonomiky opět vydaly cestou udržitelného růstu, který vytváří pracovní příležitosti.

Evropská rada na svém zasedání v Bruselu 17. června:

  • přijala strategii "Evropa 2020" pro zaměstnanost a inteligentní a udržitelný růst podporující začlenění. Strategie představuje soudržný rámec, který umožní EU mobilizovat veškeré nástroje a politiky a členským státům přijímat posílená koordinovaná opatření a podpoří uskutečnění strukturálních reforem. Nadcházející diskuse se zaměří na to, jakým způsobem lze v zájmu odblokování růstového potenciálu EU mobilizovat konkrétní politiky. Prvním tématem debat budou inovační a energetická politika.
  • znovu potvrdila společné odhodlání zajistit fiskální udržitelnost, v opodstatněných případech i urychlením plánů fiskální konsolidace.
  • potvrdila závazek zajistit finanční stabilitu řešením nedostatků v regulaci finančních trhů a dohledu nad nimi na úrovni EU i G20. Shodla se na výrazném urychlení klíčových legislativních opatření, aby mohly nové orgány dohledu zahájit činnost od počátku roku 2011, i na ambiciózním postoji pro jednání na summitu v Torontu.
  • shodla se na naléhavé potřebě posílit koordinaci hospodářských politik a na prvních směrech, pokud jde o Pakt stability a růstu a rozpočtový dohled a o širší makroekonomický dohled.
  • rozhodla o otevření rozhovorů o členství v EU s Islandem a vstupu Estonska do eurozóny k 1.1.2011.

Zpráva převzata ze Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Autor článku

Firemni aktualita