Jen necelá třetina řidičů vždy dodržuje předpisy

21.06.2010 | , AXA
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


21.6. 2010 Podle průzkumu asociace AXA Prévention jen 28 % řidičů striktně dodržuje dopravní předpisy, naopak 34 % je prakticky ignorují. Největší problém představuje riziková jízda ve městech a podceňování únavy. Polovina řidičů nepoužívá směrová světla a usedá za volant ospalá.

„Průzkum byl proveden mezi řidiči ve Francii, výsledky českých řidičů by však byly nejspíše velmi podobné,“ uvedl Marek Zeman, ředitel PR a komunikace finanční skupiny AXA, a dodává: „Řidiči, kteří se chovají na silnicích nebezpečně, zpravidla vědí, že by tak jednat neměli. Například 87 % motoristů považuje řízení vozidla v ospalosti za nebezpečné, a přesto každý druhý řidič v tomto stavu za volant usedne.“

AXA Prévention na základě výsledků průzkumu chování motoristů na silnicích rozdělila řidiče do pěti skupin. První dvě kategorie jsou reprezentovány motoristy, kteří dodržují dopravní předpisy, a to striktně (28 %) nebo zpravidla (38 %). Zbylé tři zastupují řidiči, jímž jsou pravidla silničního provozu více méně lhostejná, patří sem řidiči bez skrupulí (18 %), lhostejní řidiči (10 %) a šílenci za volantem (6 %).

Varovné jsou statistiky jednotlivých prohřešků proti bezpečnosti silničního provozu. Každý druhý řidič mění směr či předjíždí bez zapnutých směrových světel, přestože 83 % účastníků dopravního provozu považuje tento počin za nebezpečný. Polovina motoristů jezdí v obci i více než 65 km/hod, i když se tím (v porovnání s povolenou rychlostí 50 km/hod) prodlouží brzdná dráha vozidla na suché vozovce o 12,5 metrů, na mokré pak o 21 metrů.

Velice častým prohřeškem je i jízda na oranžovou. Činí tak 75 % motoristů, přestože téměř dvě třetiny řidičů si myslí, že jsou tím ohroženi ostatní účastníci dopravního provozu. Nikoho tedy nepřekvapí, že se ve městě cítí bezpečně jen každý třetí motorista.

Významným rizikem, na které AXA Prévention poukazuje, je podceňování únavy, jež je nejčastější příčinou dopravních nehod na dálnicích a je zodpovědná za každé druhé sjetí z vozovky. Přestože 87 % motoristů považuje řízení vozidla v ospalosti za nebezpečné, usedá každý druhý řidič za volant unavený, každý třetí řídí bez přestávky více než čtyři hodiny a 58 % z nich praktikuje dlouhé noční jízdy.

Průzkum chování motoristů na silnicích provedla asociace AXA Prévention ve Francii, přesto je možné najít podobné vystupování i mezi českými řidiči. Josef Mikulík z Centra dopravního výzkumu k tomu říká: „Porovnatelné srovnání poskytuje evropský projekt SARTRE, který zkoumá chování řidičů ve většině evropských zemí. Na základě údajů z tohoto projektu můžeme dojít k závěru, že se postoje českých a francouzských řidičů v otázkách souvisejících s rychlostí příliš neliší. Tématem únavy se průzkum SARTRE nezabýval. Abychom mohli zodpovědně porovnat chování francouzských a českých řidičů, bylo by třeba provést průzkum stejnou metodologií a jeho výsledky konfrontovat s reálnými charakteristikami na silnicích.“

AXA Prévention je neziskovou asociací vytvořenou společností AXA France. Její hlavní úkol spočívá v podpoře rozvoje odpovědného chování. Pořádá každoročně řadu celostátních kampaní, jejichž hlavním cílem je zvýšení povědomí a vzdělání populace v oblasti rizik, které mohou postihnout kohokoliv z nás. V rámci dopravy se již řadu let angažuje ve snižování dopravní nehodovosti, a to především prostřednictvím preventivních opatření (rychloměry, taxi zdarma pro mladistvé, bezplatné reflexní vesty pro dětské cyklisty, aj.).

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT