Enterprise Investors oznamují vítěze cen Ventura 2009 Awards

21.06.2010 | , Enterprise investors
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


18.6. 2010 Enterprise Investors, nejstarší a jedna z největších společností v oblasti private equity a rozvojového kapitálu v Polsku a střední a východní Evropě oznamuje vítěze svých prestižních výročních cen, které byly uděleny nejlepším firmám z jejího portfolia. Mimo obvyklých čtyř kategorií byla publikem slavnostního ceremoniálu Ventura 2009 Awards vyhlášena zvláštní cena u příležitosti 20. letého výročí společnosti (20th Anniversary Award), a to přímo společnosti Enterprise Investors.

Cena Ventura Award v kategorii Nejdynamičtější společnost (Most Dynamic Company) byla udělena dvěma společnostem. Jedním z vítězů se stala společnost AVG Technologies, globální poskytovatel antivirového software, která je čtvrtou největší společnosti v této oblasti se 110 milióny uživateli. V roce 2009 zvýšila společnost svůj obrat o 32 % a čistý zisk o 25 %. Druhý vítěz v této kategorii, Dystrybucja Polska, se stala nejrychleji rostoucí společností v portfoliu Enterprise Venture Fund v loňském roce. Prodeje společnosti narostly o 22 % a její čistý zisk se zvýšil o ojedinělých 98 % v roce 2009.

Titul Nejefektivnější společnost (Most Effective Company) získala Magellan, přední nebankovní finanční instituce působící na polském zdravotnickém trhu, která je kótovaná na Varšavské burze cenných papírů. Společnost Magellan předběhla své soupeře díky 59% čistému zisku a celkovými aktivy s 7% koeficientem zisku EBITDA.

Nordglass, přední evropský výrobce automobilových skel, obdržel titul Událost roku (Event of the Year) za 40% nárůst exportu oproti minulému roku. V roce 2009 dosáhl export společnosti výše 86 miliónů eur.

Ocenění Manažer roku (Manager of the Year) bylo uděleno J. R. Smithovi, generálnímu řediteli AVG Technologies, nejdynamičtější společnosti v portfoliu Enterprise Investors v roce 2009.

V každé z kategorií byly vždy další dvě nominace. V kategorii Nejdynamičtější společnost to byli Harper Hygienics, polský výrobce bavlněných produktů pro péči o pleť a Kruk, největší společnost zabývající se správou pohledávek na polském a rumunském trhu. Společnost AVG Technologies byla nominována celkem ve třech kategoriích a Skarbiec Asset Management Holding soutěžil v kategorii Nejefektivnější společnost. Úspěšná expanze společnosti Zelmer do Ruska a zisk 110 miliónů PLN díky dluhopisům financovaných společností Magellan byly vybrány do kategorie Událost roku. Dalšími nominovanými v kategorii Manažer roku se stali Krzysztof Kawalec, prezident společnosti Magellan a Robert Neymann, prezident Harper Hygienics.

Zvláštní Cena dvacátého výročí (20th Anniversary Ventura) byla udělena společnosti Enterprise Investors publikem galavečera za 100 investic v Polsku (100 Investments in Poland). V této kategorii byly další dvě nominace, a to za správu akcií (Management Stock Options) a za 25 prvních veřejných nabídek akcií na Varšavské burze cenných papírů (25 Initial Public Offerings on the Warsaw Stock Exchange).

Již po deváté tak byly cenami Ventura oceněny jak úspěchy společností v portfoliu Enterprise Investors, tak i manažeři, kteří je podporovali v jejich růstu. V příštím roce oslavíme desáté výročí udělování těchto prestižních cen.

Autor článku

Tiskovka