Ficova vláda dohodu o záchranném balíku EU zatím nepodepíše

19.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Dosluhující slovenská vláda Roberta Fica zatím dohodu o záchranném finančním balíku Evropské unie nepodepíše. Fico dal najevo, že počká, zda ji podpoří strany připravované koalice, která bude mít v parlamentu většinu. Čtveřice stran pravého středu dnes odmítla o tomto tématu s Ficem jednat, protože podle nich nese za prosazení pomoci zodpovědnost současný premiér a jeho kabinet.

"Pokud se tyto čtyři politické subjekty veřejně nepřihlásí k evropskému finančnímu stabilizačnímu mechanismu, který chrání i Slovensko, ministr financí tento systém neodblokuje, protože my potřebujeme k přijímání konkrétních zákonů v parlamentu většinu," řekl Fico. Strany SDKU-DS, SaS, KDH a Most-Híd se ke stabilizačnímu balíku v celkové sumě 750 miliard eur (19,3 bilionu Kč) staví už déle rezervovaně.

Země Evropské unie se minulý měsíc dohodly s Mezinárodním měnovým fondem na balíku mimořádných úvěrových garancí členským státům eurozóny, které by se dostaly do podobných těžkostí jako Řecko. Pod rámcovou dohodou chybí jen podpis Slovenska. O slovenském postoji se údajně mluvilo i na posledním summitu EU tento čtvrtek. "Byli jsme velmi jasně požádáni o odblokování tohoto mechanismu," poznamenal Fico.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita