Agentury S&P a Moody´s snížily ratingy BP

19.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's a Moody's snížily své úvěrové známky ropného koncernu BP kvůli rostoucím nákladům úniku ropy z vrtu v Mexickém zálivu o dva respektive tři stupně a pohrozily, že je mohou dál zhoršit. Závazky BP ohledně nákladů na čištění a odškodňování nadále rostou a stále nejsou jasněji vyčísleny, konstatovaly agentury. Třetí světová agentura Fitch snížila v úterý rating BP hned o šest stupňů.

S&P v noci na pátek snížila hlavní úvěrový rating BP o dva stupně z AA-minus na A a podotkla, že to nemusí být konečné slovo. Podle agentury převládá ohledně závazků BP v důsledku katastrofy velká nejistota. Není totiž jasné, kdy se firmě podaří únik ropy plně zastavit, a vyčíslení celkových nákladů pro firmu bude záviset na rozsahu znečištění a výsledcích oficiálního vyšetřování, uvedla S&P. Moody's snížila svůj rating BP o tři stupně na A2.

Přímé náklady na zadržení úniku a čištění mohou podle S&P dosáhnout čtyř až šesti miliard dolarů, což je pro firmu zvládnutelné. Mnohem více však mohou BP zatížit různé pokuty a odškodňování v důsledku právních sporů. Podle některých amerických odborníků by následné soudní spory mohly stát BP na pokutách a dalších výdajích i přes 60 miliard dolarů.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita