Klaus jmenoval novým guvernérem ČNB Miroslava Singera

18.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Prezident Václav Klaus dnes na Pražském hradě jmenoval guvernérem České národní banky nynějšího viceguvernéra Miroslava Singera. Nový guvernér nahradí od 1. července ve funkci Zdeňka Tůmu, který v polovině dubna oznámil, že se k letošnímu 30. červnu vzdává svého mandátu.

Singer po jmenování uvedl, že mandát guvernéra přijímá v době, kdy ještě neutichly otřesy finančních trhů a chystají se dramatické a Česku ne vždy prospěšné změny finančního systému ve světě i Evropě. "Já jsem odhodlán ze všech sil usilovat o to, aby i během mého působení na pozici guvernéra byla ČNB schopna naplňovat roli garanta pevnosti českého finančního systému a především stability hodnoty úspor českých občanů," řekl.

V čele České národní banky bude Singer v pořadí třetím guvernérem. Od roku 1993 byl guvernérem Josef Tošovský, po něm instituci vedl Tůma. V období od 17. prosince 1997 do 21. července 1998, kdy Tošovský stál v čele úřednické vlády, byl pověřen vedením ČNB Pavel Kysilka. Členem bankovní rady ČNB a viceguvernérem centrální banky je Singer od února 2005, předtím mimo jiné působil jako ředitel skupiny služeb podnikům společnosti PricewaterhouseCoopers ČR.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita