Dočkali jsme se dne daňové svobody

18.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Den daňové svobody se oproti loňskému roku posunul na pozdější datum, což lze jednoduše interpretovat jako zvýšení počtu dnů, kdy občané pracují pro stát a nikoliv pro sebe. Význam dne daňové svobody je především v hodnocení trendu za období několika let. Posun v letošním roce je způsoben zejména dorovnáváním příjmů státního rozpočtu tak, aby byl stát schopen financovat běžné výdaje. Lze očekávat, že příští rok nedojde k zásadní změně. Pokud nebudou realizovány zásadní reformy v oblasti mandatorních výdajů, mohl by nepříznivý trend pokračovat i v dalších letech.

Podle Jana Linharta, Partnera KPMG Česká republika je z hlediska struktury jednotlivých vlivů dobré, že podstatná část nárůstu je v oblasti nepřímých daní. I když se dá obecně říci, že jakékoliv zvyšování daní je bolestivé a nepříjemné, pro další vývoj ekonomiky by bylo horší, pokud by došlo k razantnímu zvýšení daní z příjmů.

Z hlediska zařazení České republiky je pak důležité srovnání se zeměmi, jejichž ekonomika je podobná naší. Na straně jedné se proto nemůžeme srovnávat se zeměmi se silnou rolí státu, jako je Švédsko nebo Francie. Na druhé straně je princip fungování našeho státního rozpočtu do značné míry odlišný od zemí jako například USA či Korea. Pokud provedeme porovnání se zeměmi, které jsou nám podobné, musíme konstatovat, že Česká republika dopadla v tomto srovnání lépe než Maďarsko, avšak naopak hůře než Slovensko či Polsko.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita