První český vědec se stal členem prestižní Americké neurologické asociace

17.06.2010 | , Masarykova univerzita
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Neurolog Ivan Rektor z Masarykovy univerzity byl jako první český vědec zvolen členem prestižní Americké neurologické asociace (ANA). Členství získal díky svému zásadnímu příspěvku k rozvoji klinické neurologie a neurověd. Mezinárodní uznání získaly jeho práce o mozkové aktivitě snímané elektrodami vnořenými přímo do mozku nemocných. ANA vybírá své zahraniční členy z řad předních světových odborníků hlasováním všech svých členů.

Profesní úspěch profesora Ivana Rektora má mimořádný význam nejen pro Masarykovu univerzitu, na jejímž vedení se Ivan Rektor podílí ve funkci prorektora a kde působí jako pedagog, ale i pro rozvoj neurologie a souvisejících vědních disciplín v regionu i celé České republice,“ řekl rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala.

Podle profesora Zbigniewa Wszoleka působícího na jedné z největších amerických univerzitních nemocnic Mayo Clinic bude členství Ivana Rektora pro ANA přínosem zejména v oblasti výzkumu a výuky. „Je předním evropským a prvním českým neurologem, který byl zvolen do ANA. Jeho zvolení je velkou poctou pro něj i pro jeho zemi,“ řekl Wszolek.

Ivan Rektor je přednostou 1. neurologické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity ve Fakultní nemocnici U Svaté Anny v Brně. Pod jeho vedením se klinika stala jedním z předních evropských center výzkumu, diagnostiky a léčby onemocnění mozku. Založil a vede také univerzitní centrum pro neurovědy, které integruje mezioborový výzkum. Kromě toho vede laboratoř pokročilého zobrazování mozku v projektu Středoevropského technologického institutu CEITEC. V počtu odborných publikací a zahraničních citací stojí na předním místě mezi českými neurology.

ANA je nejstarší světovou neurologickou společností a jednou z prvních akademických asociací ve Spojených státech. Vznikla v roce 1874 jako profesní organizace akademických neurologů a neurovědců se záměrem prosazovat cíle akademické neurologie. Vydává prestižní žurnál Annals of Neurology.

Autor článku

Tiskovka