Konzultace - dovozní cla na suroviny

17.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR se obrací na české podniky se žádostí o spolupráci ve věci možného snížení dovozních cel EU na suroviny.

Problematika dostupnosti surovin a vstupů výroby patří mezi zásadní témata, jimiž se Unie zabývá jak z pohledu vnitřního trhu, tak i v kontextu své společné obchodní politiky (http://ec.europa.eu/trade/creating-opportunities/trade-topics/raw-materials/).

Ve sdělení Komise The Raw materials initiative – meeting our critical needs for growth and jobs in Europe z listopadu 2008 (přiloženo) se rovněž konstatuje, že "kromě vnějších překážek dodávek surovin by EU také měla přezkoumávat celní režim EU s ohledem na zajištění soudržnosti s rozvojem vnitřní poptávky po surovinách". A právě tento aspekt dostupnosti surovin je aktuálně diskutován ve Výboru Rady EU pro obchodní politiku.

Prozatím byl identifikován seznam více než 90ti položek, na které se vztahují dovozní cla ve výši zpravidla 2% a více, a u nichž by suspenze cel mohla přispět ke snížení nákladů zpracovatelů v Unii. Další analýza by měla prokázat, zda by pozitivní přínos takového opatření převážil nad eventuálními negativními dopady, a to zejména v případech, kdy jsou tyto suroviny vyráběny i v Unii nebo kdy uplatňovaná cla mohou být cenným vyjednávacím nástrojem EU vůči třetím zemím.

MPO je v principu velkým zastáncem této iniciativy, jakož i dalších kroků Unie k odstranění překážek dostupnosti surovin. Pro konkretizaci naší pozice ale potřebujeme detailně posoudit domácí zájmy. Za tímto účelem si Vás dovolujeme požádat o následující:

  • (1) posouzení položek na přiloženém seznamu a identifikace těch, kde by suspenze cla byla/nebyla v zájmu Vašeho odvětví;
  • (2) u položek Vašeho zájmu, ať již pozitivního či negativního, dodání detailů ohledně výroby a spotřeby v ČR a v EU a hlavních dodavatelských zemí (stávajících i potenciálních) mimo Unii, jakož i označení priorit, tedy položek, u nichž by z Vašeho pohledu suspenze cla přinesla nejvyšší pozitivní efekt;
  • (3) nahlášení případných dalších, dosud neidentifikovaných, položek/surovin Vašeho zájmu;
  • (4) doporučení dalších kroků a obecných kritérií, kterými by se měla EU/ČR při revizi celních sazeb na suroviny řídit. Pro Vaši informaci, jednou z diskutovaných otázek je např. šíře záběru iniciativy, tedy zda se má omezit pouze na základní suroviny nebo zahrnout i polotovary a komponenty a pokud ano, v jakém rozsahu. Citlivá je rovněž otázka, jak posoudit zájem EU/ČR v situacích, kdy surovina je zde vyráběna, ale její množství a/nebo cena jsou takové, že neodpovídají potřebám unijní/domácí spotřeby.

Zpráva převzata ze Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Autor článku

Firemni aktualita