ČNB: Běžný účet se v dubnu přehoupl do přebytku 12,4 mld. Kč

16.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Běžný účet platební bilance, který je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, vykázal v dubnu přebytek 12,4 miliardy korun.

Výsledek byl ovlivněn aktivem bilance výkonů, tedy saldem zboží a služeb, ve výši 19 miliard korun. Bilance výnosů a běžných převodů byly pasivní, oznámila dnes Česká národní banka. V březnu běžný účet vykazoval schodek 9,27 miliardy korun, v únoru to byl přebytek 8,79 miliardy korun.

Do schodku bilance výnosů se v dubnu promítla předpokládaná výše reinvestovaného zisku 4,7 miliardy korun. V bilanci běžných převodů je zahrnuto aktivní saldo převodů z rozpočtu Evropské unie do ČR ve výši 1,5 miliardy korun a pasivum soukromých převodů.

Odliv kapitálu na finančním účtu v metodice Evropské centrální banky činil zhruba 20,4 miliardy korun. Saldo přílivu přímých investic dosáhlo 3,9 miliardy korun a bylo ovlivněno předpokládanou výší reinvestovaného zisku. Příliv portfoliových investic v částce 32,3 miliardy korun byl spojen především s emisemi dluhopisů českých subjektů v zahraničí. Celková výše emisí dluhopisů v zahraničí dosáhla objemu zhruba 34 miliard korun.

"Saldo přílivu přímých investic v ročním úhrnu v dlouhodobějším trendu stagnuje. Saldo portfoliových investic v ročním úhrnu v dlouhodobějším trendu vykazuje rostoucí příliv zdrojů," uvedla ČNB.

Saldo ostatních investic bylo pasivní ve výši 57,9 miliardy korun v důsledku změny pozice bank vůči zahraničí. Hlavním důvodem zvýšení aktiv bank bylo navýšení devizových vkladů českých subjektů, mimo jiné o devizové výnosy ze zahraničních emisí dluhopisů. Saldo transakcí v položce devizových rezerv ČNB po vyloučení kurzových rozdílů vedlo ke snížení devizových rezerv o 1,7 miliardy korun.

Autor článku

Firemni aktualita