MPO aktivně podporuje společenskou odpovědnost firem

16.06.2010 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


15.6. 2010 Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský se dnes setkal se zástupci neziskových organizací Amnesty International, Ekologického právního servisu a Společnosti pro Fair Trade, které dnes před budovou MPO zahájily kampaň za odpovědnost firem za jejich dopady na stav lidských práv. Ministr Tošovský informoval zástupce organizací o aktivitách v této oblasti, na kterých MPO dlouhodobě a systematicky pracuje.

"Ministerstvo průmyslu a obchodu se oblastí lidských práv nad rámec legislativy intenzivně zabývá prostřednictvím Národní politiky kvality, nad kterou dohlíží, a jeho zástupce předsedá Radě kvality ČR," uvedl ministr Tošovský a dodal: "Rada kvality od roku 2008 uděluje například Národní cenu České republiky za CSR, tedy společenskou odpovědnost firem. Její vítěz zcela splňuje ta nejnáročnější kritéria Evropské ceny za CSR a naplňuje mezinárodní standardy pro měření a hodnocení CSR."

Zástupci MPO se ve spolupráci například s Hospodářskou komorou či Ministerstvem životního prostředí také významně podíleli na přípravě mezinárodní normy ISO 26000 pojmenovanou Návod pro společenskou odpovědnost organizací. "Tato norma se vztahuje právě na oblast dodržování lidských práv, pracovních podmínek, životního prostředí či férových obchodních praktik. Její přijetí předpokládáme ještě letos," zdůraznil ministr Tošovský.

Autor článku

Tiskovka