ČSSD chce zrušit nebo odložit systém elektronických vinět

16.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Sociální demokraté chtějí příští týden předložit ve sněmovně návrh na zrušení nebo alespoň několikaletý odklad spuštění systému elektronických vinět.

Ty mají od příštího roku nahradit dosavadní papírové dálniční známky. Na tiskové konferenci ČSSD to prohlásil její místopředseda Bohuslav Sobotka. Současně vyzval ostatní parlamentní politické strany k tomu, aby tento návrh podpořily ve zrychleném řízení.

Posudky odborníků podle něj dokazují, že stát by mohl zavedením tohoto projektu přijít za prvních šest let životnosti systému o devět až 11 miliard korun. Roční náklady na provoz elektronických vinět by se pak měly pohybovat kolem 1,6 miliardy korun, a to bez započtení nákladů na samotné spuštění systému. Stát by pak kvůli vinětám přicházel o 1,4 miliardy korun ročně.

Poslanci už o zrušení vinět letos jednali. Skupina poslanců z kontrolního výboru sněmovny předložila návrh na jejich zrušení, sněmovna ale jejich návrh neschválila. Pro zachování vinět a proti návrhu na jejich zrušení hlasovalo 70 poslanců, hlavně poslanci ODS spolu s částí komunistů. Přidali se k nim i poslanci TOP 09 Vlasta Parkanová, Jan Husák a Miroslav Kalousek. Pro zrušení vinět byla hlavně sociální demokracie.

Zavedení vinět schválila sněmovna loni v červnu, ačkoli její hospodářský výbor doporučil tento návrh z novely vyřadit. Senát je také navrhl vyřadit, ale poslanci ho přehlasovali.

Autor článku

Firemni aktualita