Evropská komise ostře kritizovala snížení ratingu Řecka

15.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Evropská komise dnes kritizovala snížení ratingu Řecka, které v pondělí oznámila agentura Moody´s. Eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky Olli Rehn v Evropském parlamentu ve Štrasburku uvedl, že je to "překvapivý a nešťastný" krok, který nebere ohledy na poslední vývoj v zemi.

Mezinárodní ratingová agentura Moody´s Investors Service srazila úvěrové hodnocení Řecka o plné čtyři příčky na stupeň Ba1 z dosavadního A3. Jako druhá ze tří světových agentur tak hodnotí schopnost země splácet dluhy ratingem ve spekulativní kategorii. Moody´s svůj krok zdůvodnila ekonomickými riziky záchranného programu, který Řecku poskytly země eurozóny spolu s Mezinárodním měnovým fondem.

Evropská unie a stejně i Evropská komise trvají na tom, že Řecko bude schopné svým závazkům dostát, přestože investoři se kloní k názoru, že země se bankrotu nevyhne. Podle Rehna je ovšem spořicí program, k němuž se Řekové pod tlakem rostoucích dluhů odhodlali, stabilní a důvěryhodný. "Nevidíme žádnou změnu situace," doplnil.

Eurokomisař rovněž pohrozil, že krok Moody´s znovu otevřel otázku budoucnosti ratingových agentur v Evropské unii. Evropská komise nedávno navrhla zpřísnění regulace ratingových agentur a novému Evropskému úřadu pro cenné papíry a trhy chce umožnit, aby je mohl vyšetřovat a případně je mohl i pokutovat.

Informace převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita