Koupě či prodej firmy: Investoři jsou hladoví po nových příležitostech

15.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Firmy, bankovní instituce i poradenské společnosti jsou vývojem fúzí a akvizic za poslední půlrok zklamány, blýská se však na lepší časy. Vyplynulo to ze závěrů konference Koupě či prodej firmy - příležitost k růstu poradenské společnosti Tacoma.

Počet fúzí a akvizic se podle řídícího partnera Tacomy Marka Rosenbauma vrátil o deset let zpět. "Segment private equity (soukromého kapitálu) zaznamenal největší vzestup v letech 2006 až 2007, kdy rostl až o 20 procent. V důsledku krize se ale dostáváme na úroveň roku 2000, kdy jsme zaznamenali jen čtyřprocentní růst," uvedl v tiskové zprávě pro ČTK.

Majitelé firem, kteří zvažují prodej či nákup firmy, by si prý měli včas položit otázku, jestli jsou skutečně těmi nejlepšími vlastníky. Pokud je jejich odpověď "ne", je právě nyní údajně správný čas na prodej, protože díky trendům ke konsolidaci trhů může vlastník takovéto společnosti v očekávání lepší prodejní ceny naopak časem na hodnotě ztratit.

V souvislosti s krizí upozornil Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl na správný krizový byznys plán, který by se měl opírat o tři základní pilíře:

"Většina firem se správně snaží o snížení nákladů a podporu prodeje, mnohé z nich ale zapomínají na riziko, které je třeba do výpočtů také zahrnout. Finanční krize postihuje jednou za šest let každý trh, takže až současná krize pomine, lze další krizi očekávat v horizontu následujících šesti let, jen to krizové aktivum bude jiné," vysvětlil Michl.

Do budoucna lze podle Tacomy v oblasti fúzí a akvizic počítat s oživením. Investoři jsou prý všeobecně hladoví po nových příležitostech, které na trhu dříve nebyly. Navíc se dají některé společnosti koupit velmi levně. Podle Tacomy nejsou známky růstu pouhá mediální bublina, data pro čtvrté čtvrtletí 2009 jasně potvrzují růstovou tendenci. V kontextu výše uvedeného společnost předpokládá, že tahounem na poli akvizic tak v dohledné době budou především zdravé a rostoucí lokální společnosti.

Tacoma je přední česká poradenská společnost, která poskytuje kompletní poradenství napříč oblastmi fúzí a akvizic, oceňování, daní, trustových služeb, auditu, management consultingu, účetního a mzdového poradenství.

Informace převzata z HK ČR.

Autor článku

Firemni aktualita