Prodej osobních aut v EU v květnu klesl o 9,3 procenta

15.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Prodej nových osobních automobilů v zemích Evropské unie v květnu klesl o 9,3 procenta na 1,129.508 vozů. Uvedlo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Vliv na pokles prodeje podle něj mělo ukončení šrotovného a také ekonomické problémy v některých zemích. Za prvních pět měsíců roku ale prodej vykazuje meziroční nárůst o 1,9 procenta.

Vlády několika evropských zemí loni pomáhaly automobilkám vyrovnat se s poklesem prodeje a zaváděly programy šrotovného. Ve většině zemí šrotovné buď skončilo anebo zrovna končí, a řada automobilek má teď obavy, jestli v závěru letošního roku prodej aut zase citelně neklesne.

ACEA uvedla, že květnový pokles prodeje aut je v letošním roce už druhý. Například v Německu, kde šrotovné skončilo už loni v září, se prodej aut v květnu meziročně snížil o 35,1 procenta. Naproti tomu ve Francii, kde se šrotovné odbourává postupně, květnový pokles prodeje aut činil pouze 11,5 procenta. Naopak ve Španělsku, kde šrotovné ještě funguje, se prodej aut meziročně o 44,6 procenta zvýšil.

Údaje zveřejněné začátkem června už naznačovaly, že situace na trhu byla v různých evropských zemích dost odlišná. Zřejmá už byla například situace ve Španělsku i to, že ve Francii a v Itálii prodej klesal. Ukázalo se tak, že vliv na prodej aut mají vlády a jejich podpůrné programy.

Podle partnera KPMG Česká republika Jana Linharta v posledních letech nikdy nebyly prodeje v květnu tak nízké.

Informace převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita