Británie dostala horší hospodářský výhled na příští rok

14.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Nově vytvořený nezávislý britský Úřad pro rozpočtovou odpovědnost předložil horší hospodářský výhled na příští rok. Hrubý domácí produkt ostrovní ekonomiky by se podle dnešní prognózy úřadu mohl zvýšit o 2,6 procenta místo 3,25 procenta z předpovědi předchozí vlády.

Odhad úřadu je přesto příznivější než předpověď 2,2 procenta, kterou od něj očekávali analytici. Úřad vytvořila koaliční vláda premiéra Davida Camerona, která se chystá na bolestivá úsporná opatření.

"Každé procento hospodářského růstu navíc vyžaduje dalších deset miliard liber veřejného dluhu," připomněl analytik Shore Capital Gerard Lane. Vyšší půjčky představují další tlak na vládu, aby snížila výdaje a zvýšila příjmy. V předchozím fiskálním roce, který skončil 5. dubna, vykázala britská vláda rekordní deficit veřejného sektoru 156 miliard liber.

Svoji prognozu také zveřejnila Konfederace evropského podnikání (Businesseurope). Podle ní hospodářství Evropské unie letos poroste jen o 1,1 procenta. Již v první polovině roku vykazuje podle výhledu ekonomika EU signály oživení podpořené zejména probouzením světového obchodu a průmyslové výroby. Tento proces prý však provázejí mnohá rizika. "Současné oživení bude oslabováno dluhovou krizí v řadě zemí EU, ale neočekává se, že by tato dluhová krize byla příčinou zvratu uvedeného vývoje,“ uvedl analytik svazu a současně člen ekonomického a finančního výboru Businesseurope Oldřich Körner.

Ekonomický výhled poukazuje i na klíčovou roli vývozu z evropských zemí. Hlavním tahounem mírného oživení je export, který má letos a v roce 2011 růst o pět procent, upozornil Körner. Exportní výkonnost evropské ekonomiky by podle něj mělo zvýšit oslabování eura, i když bude doprovázeno poklesem důvěry v evropskou ekonomiku, což se může projevit ve vyšší rizikové prémii a větší roztěkanosti na finančních trzích.

Informace převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita