Češi ode dneška ve Švédsku hledají nové investory do nano a biotechnologií

14.06.2010 | , CzechInvest
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


14.6. 2010 V režii agentury CzechInvest dnes startují vůbec první Česko Švédské Technologické dny.

„Švédsko patří v oblasti nanotechnologií nebo farmacie ke světové špičce, proto jsme pro první Technologické dny vybrali právě tato témata,“ vysvětluje Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest. „Dalšími hlavními tématy setkání bude energetika a také transfer technologií od výzkumníků do komerčního uplatnění.“

Technologické dny dnes začínají recepcí za účasti guvernéra regionu Sk?ne Jerkera Swansteina a českých velvyslanců ve Švédsku a Dánsku Jana Káry a Zdeňka Lyčky. Hlavní část je naplánovaná na úterý, kdy je na programu šňůra prezentací jednotlivých podniků nebo výzkumných a veřejných organizací. Na středu jsou pak připravené návštěvy vědeckotechnologického parku Ideon nebo exkurze do MAX-Lab, národní laboratoře pro studium práce na urychlovačích částic. Klíčovou součástí Technologických dnů jsou však individuální setkání českých a severských firem, které mají jednotlivé podniky naplánované na celý začátek příštího týdne.

Hlavní postavou české delegace je ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová. Ta se také plánuje setkat se zástupci dánského ministerstva školství nad tématem reformy vzdělávání, která nedávno v Dánsku proběhla. Mezi českými účastníky Technologických dnů budou také představitelé budovaného Mezinárodního centra klinického výzkumu, které pod záštitou Mayo Clinic roste v Brně. Pozvání přijali například i zástupci společností Elmarco, Farmak nebo klastru MedChemBio.

Organizaci Technologických dnů má na starosti agentura CzechInvest spolu s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. Hlavním partnerem na švédské straně je agentura Invest in Sk?ne, obdoba českého CzechInvestu. Akce se zúčastní na čtyři desítky českých firem, výzkumných institucí nebo představitelů státní správy. Obdobný počet partnerů na Technologické dny dorazí ze Švédska, ale i z Dánska.

V letošním roce už CzechInvest uspořádal Technologické dny s Francií, Indií a Japonskem. Právě Česko Japonské technologické dny například velmi výrazně pomohly k tomu, že se České republice podařilo před pár dny po více než 30 letech snažení uzavřít s Japonskem dohodu o vědeckotechnické spolupráci. Česká republika je zatím jedinou novou členskou zemí EU, jejíž vláda s Japonskem tuto prestižní spolupráci navázala.

Autor článku

Tiskovka