Uplynulý týden na trzích byl podobný počasí

14.06.2010 | , Commerzbank
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


14.6. 2010 Na trzích panovala zvýšená volatilita, když si indexy našly úroveň, od které naznačují odraz. Z evropských zemí se v tomto týdnu stala terčem kritiky kvůli dluhům Velká Británie. Bernanke nepředpokládá dvojité dno, věří v pokračování ekonomického oživení. ECB ponechala sazby na jednom procentu a bude i nadále benevolentní v nákupech státních dluhopisů.

Uplynulý týden na trzích byl podobný počasí, jaké zažíváme v posledních dnech. Dusno se střídalo s osvěžujícím deštěm, který se někdy změnil v přívalový. Obecně bylo obchodování charakteristické zvýšenou volatilitou. Ta souvisí s pokračujícími obavami z šíření „nákazy“ dluhových problémů a rozpočtové nezodpovědnosti některých evropských zemí. Pozornost ze postupně přesunula z Řecka na Španělsko a Portugalsko, závěrem minulého týdne se po určité odmlce opět ozvalo Maďarsko a v tomto týdnu si analytici ratingové agentury Fitch ukázali varovným prstem na Velkou Británii.

Pokles na začátku týdne ještě navazoval na špatné údaje o nových pracovních místech v USA a na obavy z maďarského dluhu - ty se sice snažili mírnit představitelé EU i samotného Maďarska, ale vzhledem k nedostatečným detailům plánu na ozdravení maďarských veřejných financí se jim to příliš nedařilo. Co zapůsobilo lépe byl komentář šéfa FED Bernankeho, který vyjádřil důvěru v oživování americké ekonomiky ale také v to, že se situaci v eurozóně jejím členským státům podaří vyřešit. I díky tomu se v úterý pokusily trhy v Evropě zlomit trend předchozích dní a týdnů, kdy trhy výrazně klesaly. Tyto snahy býků ale vzaly za své po prohlášení agentury Fitch, že pro Velkou Británie bude velkou výzvou vypořádat se se svým zadlužením. Jen investoři v USA si radši vzali k srdci slova Bena Bernankeho z minulého dne a pomohli indexům výše.

V polovině týdne se ale zdálo, že na trhy dorazilo zlepšení nálady, když se ve středu přidaly lepší údaje o čínském exportu, které všichni investoři zvědavě vyhlíželi. To pomohlo nahoru hlavně evropským trhům, které navíc doháněly rozdílné zavření oproti USA z minulého dne. Středeční růst tak byl do určité míry i technickým odrazem. Hodně se také čekalo na zasedání ECB ve čtvrtek, kde byli všichni zvědavi hlavně na doprovodný komentář. Přeci jen je ECB v poslední době terčem kritiky za svou benevolenci s jakou slevuje ze svých „papírových“ požadavků např. při nákupu dluhopisů zadlužených zemí. Tuto benevolenci potvrdil Trichet ve svém projevu i pro další období, poté co ECB ponechala sazby nezměněné na 1 %. Trhy v Evropě zažily ve čtvrtek rally také díky nadmíru povedené aukci španělských dluhopisů.

Náznaky optimismu a růst v pátek dopoledne byly oslabeny horšími maloobchodními tržbami, aby pak byly opět posíleny spotřebitelskou důvěrou.

Celkově tak uplynulý týden vyzněl pozitivněji než ty předchozí. Kupci začali dávat najevo, že pro některé z nich jsou už indexy předprodané a že jsou ochotni do trhu opět naskočit. I v příštích dnech se dá očekávat, že budou akcie silně ovlivněny otázkami kolem zadlužení evropských zemí, dopadu úsporných opatření na ekonomický růst a vzhledem k faktu, že výsledková sezóna za druhé čtvrtletí, která může dát trhům silný impulz k dalšímu vývoji, začíná až za měsíc, budou zatím o to pozorněji sledována i makrodata.

Jan Michelfeit, analytik Commerzbank

Autor článku

Tiskovka