Slováci ve volbách odmítli konfrontaci a zvolili cestu k reformám

13.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Slovenští voliči v sobotních parlamentních volbách rozhodli o změně dosavadní konfrontační politiky a o návratu k reformám. Volby sice vyhrál levicový Směr-sociální demokracie (Směr-SD) dosavadního premiéra Roberta Fica, ale většinu křesel v Národní radě obsadí středopravé strany.

Dvěma dosud opozičním uskupením, Slovenské demokratické a křesťanské unii - Demokratické straně (SDKU-DS) a Křesťanskodemokratickému hnutí (KDH), pomohli porazit Směr-SD dva žolíci. Byly to mimoparlamentní strany Svoboda a Solidarita (SaS) spoluautora daňové reformy Richarda Sulíka, která bývá přirovnávána k českým Věcem veřejným avšak s větším programovým důrazem na ekonomická témata, a Most-Híd vedená bývalým předsedou Strany maďarské koalice (SMK) Bélou Bugárem. Rozkol v SMK, jež spolu s novou stranou Most-Híd zastupuje zájmy maďarské menšiny, nakonec připravil SMK o místa v Národní radě, neboť nezískala požadovaných nejméně pět procent hlasů.

Nová slovenská vláda, kterou se pokusí sestavit středopravé strany, bude muset řešit především dopady hospodářské krize, vysokou nezaměstnanost a napravovat pošramocené vztahy se sousedním Maďarskem. Na nich se podepsala také předvolební kampaň. Poté, co Maďarsko přijalo zákon, který umožňuje udělit maďarské občanství etnickým Maďarům žijícím v zahraničí, Slováci pohrozili, že Maďaři žijící na Slovensku přijdou o slovenské občanství, pokud získají občanství maďarské.

V parlamentu čeká strany ohlašované koalice první zkouška už při hlasování o pomoci zadluženému Řecku. Například SaS se v minulosti jasně stavěla proti pomoci Aténám, na které se dohodly členské země eurozóny včetně Slovenska.

Autor článku

Firemni aktualita