Zdravotní péče musí být zajištěna

11.06.2010 | , Svaz zdravotních pojišťoven ČR
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


11.6. 2010 Kvalitní a dostupná zdravotní péče pro pacienty musí být zajištěna jak v letošním roce, tak i v letech následujících. Je nezbytně nutné se proto zamyslet a přijmout opatření na ekonomické úrovni již nyní, říkají zaměstnanecké zdravotní pojišťovny sdružené ve Svazu zdravotních pojišťoven ČR (SZP ČR).

Rezervy na účtech zdravotních pojišťoven byly skloňovány v médiích či politických debatách po dlouhé měsíce. Vytváření rezerv v období ekonomického růstu a naopak jejich uvolňování v době ekonomické recese však zcela jednoznačně vede k bilanční rovnováze systému. To ve své podstatě představuje garanci úrovně a dostupnosti poskytované zdravotní péče odpovídající potřebám pojištěnců bez ohledu na výkyvy ekonomiky.

Zdravotní pojišťovny sdružené v SZP ČR považují situaci za velmi závažnou a upozorňují na nutnost úspor na straně všech účastníků systému veřejného zdravotního pojištění – týká se to nejen zdravotních pojišťoven, ale také poskytovatelů a to ve všech oblastech, včetně oblasti léčivých přípravků.

Zdravotní pojišťovny upozorňují, že pokud nedojde ke zvýšení příjmů systému veřejného zdravotního pojištění nelze pro rok 2011 plánovat náklady nad úroveň roku 2008. Jsme přesvědčeni, že i tyto náklady zabezpečí potřebnou zdravotní péči, ale budou vyžadovat úsporná opatření i na straně zdravotnických zařízení.

Tyto prognózy včlenily zdravotní pojišťovny i do prvotních návrhů cenových ujednání v dohodovacím řízení, která nyní začnou probíhat s poskytovateli zdravotní péče v jejich jednotlivých segmentech.

Svaz zdravotních pojišťoven ČR dlouhodobě usiluje o zajištění kvalitní a dostupné zdravotní péče poskytované pacientům při zachování základních principů platných v systému veřejného zdravotního pojištění, kterými jsou zejména rovnost, dostupnost, kvalita, solidarita. Považuje však za nutné upozornit na vznikající situaci s cílem zamezit nervozitě či chaosu na straně pacientů.

Autor článku

Tiskovka