Private Equity: Důvěra roste, ale obchody se uzavírají opatrně

11.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Optimismus ve sféře soukromého kapitálu ve střední Evropě nadále roste a odborníci hledí do budoucna s větší důvěrou než kdykoli dříve od počátku roku 2008. Objem obchodů je však stále na nižší úrovni než před dvěma či třemi lety a uzavření obchodu trvá podstatně déle než dříve. Vyplývá to z aktuálního Průzkumu důvěry soukromého kapitálu společnosti Deloitte, který sleduje očekávání podnikatelů ze sféry soukromého kapitálu od roku 2003.

„Rok 2009 byl pro fondy soukromého kapitálu globálně i ve střední Evropě velmi těžký. Vyhlídky do roku 2010 jsou daleko pozitivnější, na trzích s cennými papíry nastalo oživení a zlepšila se dostupnost úvěrů, což posílilo očekávání. Ekonomové nadále věří ve vliv konvergence, díky níž by ve střednědobém horizontu měly ekonomiky ve střední Evropě růst rychleji než v západní Evropě,“ řekl Garret Byrne, partner a leader v oblasti fúzí a akvizic společnosti Deloitte.

V rámci průzkumu odpovídali odborníci ze sféry soukromého kapitálu z daného regionu na deset hlavních otázek ohledně jejich očekávání na příštích šest měsíců od dubna 2010.

Hlavní zjištění:

  • přes 96 procent dotázaných očekává, že regionální ekonomika se zlepší, či zůstane stabilní s postupným oživováním, nedosáhne však tempa růstu z let 2006 až 2007,
  • témě tři čtvrtiny (74 procent) dotázaných očekává, že veškerý svůj čas soustředí na hledání nových investičních příležitostí, což silně kontrastuje s říjnem 2008, kdy 55 procent respondentů uvedlo, že se soustředí především na řízení portfolia,
  • celkem 65 procent respondentů očekává větší aktivitu na trhu fúzí a akvizic, což je nejvyšší procento za šest let a šest měsíců,
  • počet respondentů, kteří očekávají zlepšení výkonnosti společností v jejich portfoliu, výrazně vzrostl od října 2008 z tehdejších 5 procent na dnešních 35 procent; za optimistické zjištění lze vzhledem k probouzejícímu se trhu s cennými papíry považovat i to, že 61 procent respondentů neočekává žádné změny.

Ze zprávy celkově vyplývá, že největší výzvou v příštích šesti až dvanácti měsících bude promítnout rostoucí optimismus do uzavření obchodů, které přinesou hodnotu a dále podpoří ekonomické oživení regionu.

Podle Garreta Byrnea je prostředí dynamické, a proto je třeba neustále počítat s tím, že mohou nastat překvapení, která naše vyhlídky zásadně změní. „Globální ekonomiky mají obrovské dluhy, které budou růst zpomalovat, a nikdo neví, co dalšího nás ještě čeká. Řecká krize a následná výpomoc jasně ukazují na možné dopady takových událostí, ale jaký bude celkový dopad těchto výzev a kdo bude platit, se však teprve ukáže,“ poznamenal Garret Byrne.

Pro více informací navštivte www.deloitte.com/cz/duvera-soukromeho-kapitalu

Autor článku

Firemni aktualita