Plán pro nebezpečné situace v práci nemá čtvrtina firem

10.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Bezpečnost a ochrana zdraví při práci (BOZP) se českých podniků příliš netýká. Podle nejnovější studie jich nemá zdokumentovanou politiku BOZP nebo akční plán čtvrtina z nich. Vyplývá to z Evropského průzkumu podniků na téma nových a vznikajících rizik (ESENER) provedených společností TNS Infratest pro Evropskou agenturu pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA).

České firmy jsou tak zhruba na úrovni evropského průměru, který se pohybuje na 76 procentech. Ovšem daleko za takovými zeměmi jako Spojené království, kde má politiku BOZP 98 procent firem, Španělsku s 97procentním či Irsku s 96procentním podílem.

Hlavním uváděným důvodem pro neexistenci takovéhoto plánu uvnitř firmy podle evropských manažerů je, že ji nepovažují z hlediska pracovních rizik za nezbytnou. To si myslí především firmy z oblasti finančního zprostředkování. Podobný názor zastává 69 procent z nich. Častý je také mezi malými firmami. Pokud jde o porovnání mezi zeměmi, tak tuto odpověď nejčastěji uváděly firmy z České republiky, 71 procent.

Příliš často se o bezpečnosti práce nemluví ani na poradách vedení. V České republice to pravidelně probírá necelých 40 procent firem. Ve Švédsku je to ovšem 66 procent a ve Spojeném království a Nizozemsku 60 procent. Evropský průměr je 40 procent.

Druhou nejčastější odpovědí je v evropském měřítku nedostatek zkušeností (50 procent) a nedostatek času (přes 45 procent).

Průzkum se také zaměřil na to, zda mají firmy v Evropě zavedené postupy proti zvládání stresu. Čtyři z pěti evropských manažerů přitom vyjadřují své obavy ze stresu při práci. V Evropské unii má postupy na jeho zvládání zavedeno 26 procent firem. V ČR je to necelých deset procent. O něco více se české firmy zaměřují na šikanování nebo sexuální obtěžování, kde má postupy proti nim vypracováno necelých dvacet procent firem. U násilí při práci je to 15 procent. I zde ovšem ČR zaostává za průměrem členských zemí EU. Zde je to v prvním případě 30 procent, ve druhém 26 procent.

Evropský průzkum podniků na téma nových a vznikajících rizik (ESENER) provedla společnost TNS Infratest na jaře 2009. Průzkum obsáhl 31 evropských zemí, které zahrnovaly 27 členských států EU včetně České republiky, Chorvatsko, Turecko, Norsko a Švýcarsko. Bylo provedeno 36.000 pohovorů v podnicích s manažery a zástupci zaměstnanců pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (BOZP) s deseti či více zaměstnanci v soukromých i veřejných organizacích ve všech odvětvích.

Informace převzata ze stránek AMSP. 

Autor článku

Firemni aktualita