Evropská komise chce zpřísnit pravidla pro využívání biopaliv

10.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Biopaliva, která pocházejí z tropických pralesů, mokřadů či rašelinišť, nedostanou v Evropské unii nejspíš nutný certifikát. To se týká i přeměny lesa na plantáže, kde se pěstuje palma olejná, z níž se získává jedno z nejpoužívanějších biopaliv - palmový olej. Vyplývá to z dlouho očekávaných pravidel pro využívání biopaliv v EU, které dnes zveřejnila Evropská komise.

Evropská unie si stanovila cíl získávat do roku 2020 deset procent pohonných hmot z obnovitelných zdrojů, na němž v dnešní zprávě trvá, ale pravidla pro využívání biopaliv jsou výrazně přísnější než v minulosti. Brusel k tomu vedou nálezy celé řady vědeckých zpráv o škodlivosti biopaliv, která je větší než v případě klasických paliv.

Stále více výzkumů totiž ukazuje, že používání biopaliv k žádnému podstatnému omezení emisí skleníkových plynů v čele s oxidem uhličitým nevede a naopak je svými nepřímými důsledky ještě zvyšuje. Získávání nové zemědělské půdy pro pěstování plodin na biopaliva totiž často jde na úkor lesů a mokřin, což ruší veškeré přínosy používání biopaliv v automobilech.

Unie tak bude biopalivům udělovat certifikáty, které mají platit pět let a mají zabránit přílivu takzvaných neudržitelných biopaliv na trh. "Náš režim certifikace je nejpřísnější na světě a díky němu budou naše biopaliva splňovat nejvyšší normy v oblasti životního prostředí," řekl dnes novinářům eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger.

Ekologičtí aktivisté nicméně komisní návrh kritizují i přesto, že znamená zpřísnění pravidel. Obavy vyvolává i samotný certifikát. Dovozci biopaliv si totiž budou muset nechat svůj produkt ohodnotit u soukromé firmy a není vyloučeno, že časem se na trhu objeví auditoři, kteří za odpovídající úplatu pustí na unijní trh i biopaliva, jež tam nepatří.

Autor článku

Firemni aktualita