Světová ekonomika letos oživí a poroste až o 3,3 pct

10.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Světová ekonomika letos podle Světové banky oživí a loňský propad o 2,1 procenta smaže růstem od 2,9 po 3,3 procenta. Růst povedou ekonomiky rozvojového světa, hrozí však, že evropská dluhová krize by globální oživování mohla zpomalit, uvedla banka v poslední zprávě o vyhlídkách globální ekonomiky.

Ve většině oblastí světa až na západní Evropu bylo v letošním prvním čtvrtletí podle banky znát silné oživení. "Akutní fáze krize je za námi a teď nás čeká dlouhodobější úkol navrátit fiskální politiku v zemích s vysokými příjmy zpět do udržitelné podoby," uvedl ekonom Světové banky Andrew Burns. "Jak úspěšní v tom budeme, bude mít významný dopad v rozvinutých i rozvojových," dodal.

Stejný globální růst jako letos odhaduje Světová banka i příští rok a v roce 2012 by se mělo tempo mírně zrychlit až na 3,5 procenta. Rozvíjející se ekonomiky by měly každoročně do roku 2012 růst v rozmezí od 5,7 po 6,2 procenta. Vyspělé země porostou letos jen o 2,1-2,3 procenta, což nepostačí na smazání jejich loňské ztráty 3,3 procenta, a příští rok si podle banky nepovedou o nic lépe.

Autor článku

Firemni aktualita