Prezident Klaus podepsal novelu zákona o daních z příjmu

10.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Prezident Václav Klaus včera podepsal novelu zákona o daních z příjmů, která zdaňuje výnosy ze státních dluhopisů pro občany sazbou 15 procent. Zákon rovněž zřizuje Generální finanční ředitelství a soustavu územních finančních orgánů.

Důvodem pro zavedení daně je snížit výhody státních dluhopisů, hlavně jejich vyšší zúročení, a zamezit tak nerovnostem na finančním trhu. Ministr financí Eduard Janota již dříve označil schválenou patnáctiprocentní sazbu za velmi nízkou.

Podle původních předpokladů měl stát prodávat dluhopisy prostřednictvím bank. Novela uvádí, že to bude přímo ministerstvo financí nebo jím zřízená společnost. Lidé budou moci s obligacemi volně obchodovat. Kupovat je budou přímo od státu, který jejich prodejem chce získat víc peněz na financování státního rozpočtu.

Zákon také přináší změnu, která se týká zdaňování bytové výstavby daní z přidané hodnoty. Mění pravidla tak, že opravy, rekonstrukce a modernizace staveb pro bydlení budou i po roce 2011 spadat do nižší sazby daně z přidané hodnoty. Od letošního ledna představuje deset procent. Do snížené sazby DPH spadá výstavba takzvaného sociálního bydlení. V této kategorii jsou rodinné domy s plochou do 350 metrů čtverečních a byty do 120 metrů čtverečních. Na ostatní byty a domy se vztahuje dvacetiprocentní sazba DPH.

Autor článku

Firemni aktualita