Prezident HK ČR k čtvrtletnímu růstu ekonomiky: pozitivní je zvýšení produktivity práce

09.06.2010 | , Hospodářská komora ČR
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


9.6. 2010 Jednoprocentní meziroční růst české ekonomiky v prvním letošním čtvrtletí je podle prezidenta Hospodářské komory České republiky Petra Kužela o to cennější, že ho bylo dosaženo s menším počtem pracovníků, protože zaměstnanost se snížila ve srovnatelném období o dvě procenta.

„To je signál, že firmy dokázaly v krizovém období zvýšit produktivitu práce v průměru o více než tři procenta. Na druhé si straně si ale budeme muset na definitivní konec recese ještě počkat, především stavebnictví se stále potýká s nedostatkem zakázek a podniky všeobecně mají problémy se získáváním úvěrů. Vzrůstající optimismus českých firem by také mohlo zmrazit zvažované navyšování některých daní,“ upozornil Petr Kužel.

Hrubý domácí produkt České republiky v prvním kvartále 2010 meziročně vzrostl podle dnešních údajů Českého statistického úřadu o 1,1 procenta. Ve srovnání s předcházejícími třemi měsíci se výkon hospodářství zvýšil o 0,5 procenta.

Statistici zpřesnili čísla u předchozích dvou čtvrtletí. HDP za čtvrté čtvrtletí 2009 klesl meziročně o 3,2 procenta, původně uváděl pokles o 3,1 procenta. Podle dnešních údajů se změnil také výsledek za třetí čtvrtletí, kdy se hrubý domácí produkt meziročně snížil o 4,4 procenta, tedy o 0,1 procentního bodu méně než uváděl předběžný odhad.

Celková zaměstnanost v české ekonomice v 1. čtvrtletí nadále podle dnešní informace ČSÚ klesala: meziročně o 2,1 % a mezičtvrtletně o 0,9 %. Oproti prvnímu loňskému čtvrtletí se počet zaměstnaných osob snížil o 110 tisíc na 5 164 tisíc osob.

Autor článku

Tiskovka