Klaus vetoval zákon o regulaci hazardu

09.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Prezident republiky Václav Klaus dnes vetoval novelu loterijního zákona, která měla od července obcím zajistit právo účasti na povolovacím řízení k provozování loterií a podobných her, nově i videoloterních terminálů. Novela podle prezidenta zásadním způsobem zužovala okruh příjemců finančních prostředků na veřejně prospěšné účely. Současná sněmovna už Klause nepřehlasuje, zákon tak končí legislativní proces.

Návrh dával obcím například právo rozhodovat pomocí vyhlášek o umístění loterií a heren na veřejně přístupných místech. Obsahoval i zákaz, aby loterijní firmy dávaly peníze neziskovým organizacím, které samy zřídily. Pokud by obec povolila na svém území nějakou loterii, musela by ve stanovené lhůtě informovat prostřednictvím úřední desky a internetu, na co použila peníze odvedené na veřejně prospěšný účel.

Prezident se rovněž obává, že stát by byl vstoupením novely v platnost vystaven arbitrážním sporům kvůli zkrácení doby platnosti licencí dosavadním provozovatelům a hrozilo by nebezpečí významných finančních ztrát ze státního rozpočtu. Podle něj je to nepřípustná právní retroaktivita.

Autor článku

Firemni aktualita